Kisvárda hírei

2014.02.06. 15:25

Idegborzoló kátyúk az utakon

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Bármennyire is kellemetlen, a kátyúkárok felét nem fizetik ki a közútkezelők.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Bármennyire is kellemetlen, a kátyúkárok felét nem fizetik ki a közútkezelők.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége javasolja az autósoknak a kátyúkár-biztosítást. Ilyenkor jön a kérdés: ki az, aki megengedheti magának? Pedig az időzített bombák valóban ott ketyegnek az utakon napi rendszerességgel.

Kocsis Zsolt évtizedek óta barangol a megyében, képben van a közutak állapotát illetően:

– Az a tapasztalatom, hogy a főutak jó minőségűek, a mellékutak kevésbé, és ebben komoly szerepet játszanak a kátyúk. Ez jellemző például az erdőháti részre is. Az árvízi felújításoknak köszönhetően a Beregben a kanyarokat kijavították, megnagyobbították. Ellenben rengeteg a kátyú Kisvárda és Gemzse között, Szabolcsbáka környékén, Tyukod és Csenger között. Persze, lehetne még bőven sorolni, mi tagadás. Mátészalka és Csenger között a lakott területen kívül a kamionok szinte peremet vágtak az úton, ami megdobja a személyautókat – fejtegette a tapasztalt sofőr.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége kimutatása szerint bizonyítottság hiányában az autókban keletkezett kátyúkárok 40-50 százalékát nem fizetik ki a közútkezelők. Az autó sérülését elsősorban fényképpel lehet bizonyítani, de ajánlott – a méretek érzékeltetésére – beazonosítható eszközt tenni a kátyú, illetve a sérülés mellé. Akit komolyabb kár ért, annak ajánlatos rendőrt hívni, illetve feljegyezni a szemtanúk adatait.

KM–LTL

Bővebben a 2013. február 7-i Kelet-Magyarországban és a www.kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!