Kisvárda hírei

2014.02.08. 11:20

Kompenzálják a jól gazdálkodó önkormányzatokat

Gyulaháza, Kántorjánosi, Szamosszeg, Tuzsér - Négy év alatt ötven milliárd forintot kapnak a jól gazdálkodó települések.

Gyulaháza, Kántorjánosi, Szamosszeg, Tuzsér - Négy év alatt ötven milliárd forintot kapnak a jól gazdálkodó települések.

 Tállai András önkormányzatokért felelős államtitkár a közelmúltban jelentette be: négy év alatt ötven milliárd forintban részesíti az állam a jól gazdálkodó önkormányzatokat. A döntés 1176 települést érint, az ebben a körben szereplő, kétezres lélekszám alatti települések pedig idén március 31-éig megkapják a négy évre szóló összeg felét.

– Az adósságkonszolidációban nem részesült települések kötelező önkormányzati feladataikhoz kapcsolódó tevékenységekre használhatják fel a támogatási forrást – mondta Tállai András. Lapunk megkeresett több, a kompenzációban érintett, jól gazdálkodó megyei települést.

Szükség volt a konszolidációra

– Az adósságcsapdába került önkormányzatok megsegítésére mindenképpen szükség volt, mivel a hiteltartozások rendezése nélkül a feladatalapú finanszírozás bevezetése nehézségeket okozott volna – kezdte Pavelcsák István. Kántorjánosi polgármestere ettől függetlenül nem tartja szerencsés megoldásnak azt, hogy a magas adóbevétellel rendelkező „gazdag” önkormányzatok teljes hiteltartozását átvállalták. – Amennyiben a kormány elképzelését következetesen végrehajtják, és részt vesznek a gazdaság beindításában, akkor elfogadható esetükben a teljes konszolidáció – fogalmazott.

– Legfontosabb feladatunknak tartjuk a szociális intézmény épületének felújítását, a szilárd burkolatú belterületi utak felújítását, és a polgármesteri hivatal hőszigetelését – válaszolta Pavelcsák István arra a kérdésünkre, mire fordítják majd a kompenzáció során befolyt összeget.

Tállai András bejelentése szerint a legmagasabb támogatási összegben az 1990 lakosú Szamosszeg részesül. A település most 20 millió forintot kap, majd a következő három évben még összesen 20 milliót.

További részletek a www.kelet.hu-n és a Kelet-Magyarország február 8-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!