Kisvárda hírei

2014.04.26. 13:07

Százéves a kisvárdai görögkatolikus egyházközség

Kisvárda, 2014. április 26., szombat (MTI) - Ma ünnepli fennállásának 100. évfordulóját a kisvárdai görögkatolikus egyházközség; a centenáriumi ünnepi szertartáson, délután öt órától Kocsis Fülöp megyéspüspök mutat be szent liturgiát.

Kisvárda, 2014. április 26., szombat (MTI) - Ma ünnepli fennállásának 100. évfordulóját a kisvárdai görögkatolikus egyházközség; a centenáriumi ünnepi szertartáson, délután öt órától Kocsis Fülöp megyéspüspök mutat be szent liturgiát.Grunda János, az egyházközség parókusa az MTI-nek elmondta: az észak-szabolcsi város görögkatolikus felekezete 1914-ben lett önálló, előtte a Kisvárdával szomszédos Ajak filiája, leányegyháza volt. Az ajaki egyházközség és kisvárdai filiája az 1806-os egyházmegyei összeírás szerint a ma Ukrajnához tartozó Munkács püspökségéhez tartozott, a nyírgyulaji esperesi kerület tagjaként. A térség esperesi hivatalának központja ma már Kisvárdán van.

A kisvárdai görögkatolikus templom építését 1888-ban Orosz Pál ajaki lelkész kezdeményezte, alapkövét 1893. augusztus 6-án tették le, felszentelése 1897. június 20-án volt. Az egyházközség híveinek száma 1910-ben már meghaladta az 1100-at.

Jelenleg több mint kétezer tagja van a kisvárdai görögkatolikus egyházközségnek, amely óvodát és iskolát működtet, bölcsődéje most épül, a romák által lakott településrészen pedig közösségi házat alakít ki - ismertette Grunda János.

A parókus kiemelte: az 52 személyes, 4 csoportos bölcsődét 160 millió forint pályázati forrásból építtetik, és még idén elkészül.

Ugyancsak pályázat segítségével, 85 millió forint támogatásból korszerűsítik és bővítik a 75 személyes görögkatolikus óvodát, és augusztusig a mostani két csoportszoba mellé egy harmadikat is kialakítanak. Az általános iskolájuk pedig a nyári vakáció alatt újul majd meg, 141 millió forintos költségből, szintén pályázati forrásból. Új homlokzati szigetelést kap az épület, kicserélik az ajtókat, az ablakokat, felújítják a fűtési rendszert, az energiatakarékosságot pedig napkollektorok működtetése segíti a jövőben.

Az egyházközség részese a kisvárdai önkormányzat funkcióbővítő integrált településfejlesztési beruházásának is, amelynek értéke meghaladja az 1,1 milliárd forintot. A görögkatolikusok a több mint hatszáz roma által lakott településrészen közösségi házat építenek idén, és létrehoznak egy betonelemgyártó üzemet is, amelyben az ott élők egy részét foglalkoztatják majd. Kialakítanak továbbá egy a helybelieket foglalkoztató és ellátó kertészetet, és folyamatosan segítik majd a gazdálkodást is.

Az egyházközség fennállásának 100. évfordulójáról megemlékező mai szent liturgia után körmenetet tartanak a kisvárdai görögkatolikus templom körül, majd emléktáblát avatnak, amelyen a felekezet eddigi püspökeinek és papjainak nevét örökítik meg.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!