Kisvárda hírei

2014.05.14. 09:10

Biztató terméskilátások

Kisvárda, Nagykálló, Nyíregyháza - „Ha nem jön a jég, akkor az utóbbi évek legjobb szezonja lehetett volna” – mondta Bakó Sándor falugazdász.

Kisvárda, Nagykálló, Nyíregyháza - „Ha nem jön a jég, akkor az utóbbi évek legjobb szezonja lehetett volna” – mondta Bakó Sándor falugazdász. – Talán több gyümölcs lesz, mint tavaly – adott választ Boros János nagykállói falugazdász arra a kérdésünkre, hogy az idén milyen termésmennyiségre számít. Az ötvennégy esztendős, harminc éve gazdálkodó férfi szerint a szamóca felvásárlási ára nem változik, azaz 500–600 forint körül alakulhat majd.

– Az almatermés egy erős közepes lehet, olyasmi, mint 2013-ban. A felvásárlási ár pedig 60–70 forint környékén mozoghat. A meggy? A hozzám tartozó régióban, azaz Nagykálló és Balkány környékén közepesek a kilátások. Szerintem az ára a 120 forintot meg fogja haladni – mondta a falugazdász, aki hozzáteszi, hogy főleg Nagykállóban és környékén a jég komolyan megritkította a meggyet.

A barackról Boros János elmondta: viszonylag magas terméshozamot vár 140 forint környéki felvásárlási árral.

A cseresznye kapós lehet

– A cseresznyénél vagyok a legoptimistább, a fogyasztók szerintem nagyon keresik majd, 200–250 forint közti árra számítok. Általánosságban úgy látom, hogy több gyümölcs nem lesz a tavalyinál. Almából nálunk a 2013-as rekordmennyiséghez képest kevesebb lesz, mert több volt a hullás – összegzett Boros János falugazdász, aki maga is termeszt gyümölcsöt, főként almát, cseresznyét és meggyet. A szakember hozzátette: fogyasztói szemmel nézve a dolgokat ez egy jó nyár lehet, hiszen ha bőven van gyümölcs, az lenyomhatja az árakat.

A kisvárdai kilátásokról Bakó Sándor falugazdász nyilatkozott lapunknak.

– Nagyon jól indult a szezon, sok volt a termőrügy a gyümölcsfákon, jól sikerült a kötődés és elkezdődött a hosszan tartó virágzás, főként az alma és a csonthájasok esetében. Majd beköszönt egy gyengébb fagy, ám ez különösebb gondot nem okozott. Ha nem jön a május 3-ai jégeső, akkor a legkiemelkedőbb év lett volna a 2014-es – mondta a falugazdász, aki szerint a jég főként Mándok, Tornyospálca és Mezőladány környékén okozott mennyiségi és minőségi romlást.

További részletek a KELET.HU-n és a Kelet-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!