Kisvárda hírei

2014.06.27. 19:03

Apuci kisfia és a banán

Kisvárda - A kisvárdai színházi fesztivál három helyszíne, a várszínház, a színházterem és a Rákóczi stúdió tulajdonképpen négy.

Kisvárda - A kisvárdai színházi fesztivál három helyszíne, a várszínház, a színházterem és a Rákóczi stúdió tulajdonképpen négy.Ugyanis a színházterem színpada is kitűnő lehetőséget biztosít már évek óta egyszemélyes, kis játékterű daraboknak.

Ilyen volt Székely Csaba Szeretik a banánt, elvtársak? (Marosvásárhelyi Yorick Stúdió) előadása Sebestyén Aba igen meggyőző és hiteles játékában. Talán még élhetünk azzal a gyanúperrel is, hogy a szerző rá írta a művét. Így is lehet halmozottan hátrányos helyzetű valaki, mint a főhős, Robert. Sőt az egész család.

Az apa állandóan a bőrkanapén ül, nem mellesleg a helyi élet és halál ura; az anya depressziós, és állandóan sír, a báty pedig meg akarja ölni a Robertet. Őt nem a jólét nyomorította meg, hanem a beilleszkedés lehetetlensége, valamint társtalansága, hiszen a neki tetsző lány is „túloldali”. A főhős pszichiátriai eset, szellemileg némiképp defektes, apuci kisfia, s ez elsősorban a beszédében mutatkozik meg.

Egyébként a banán mint ételkuriózum a szocialista társadalmak univerzáléjának is tekinthető: a rendszerváltás előtt a Szovjetunióban, Leningrádban részképzésen részt vevő orosz szakos hallgatók akkor ettek szalámit, ha az ismerős párttitkár fia megvendégelte őket…

- Minya Károly -

Részletek a Kelet-Magyarország szombati számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!