Kisvárda hírei

2014.06.01. 11:40

Lovas polgárőrök védik a nyírségi határt

Nyírtelek - A bokortanyák védelme még terepjárókkal sem mindig megoldható.

Nyírtelek - A bokortanyák védelme még terepjárókkal sem mindig megoldható. A lótartó gazdák Nyírtelken ezért fogtak össze, és levizsgáztak, így 24 fővel megalakulhatott az ország legnagyobb létszámú lovas polgárőrsége.

Nehéz terepen mozogni, nagyobb távolságot átlátni – ezek a legfontosabb előnyei a lovas szolgálatnak. A megalakulásról az érintettek így nyilatkoztak. A Nyírteleki Polgárőr Egyesület elnöke Tódik Gábor elmondta: megszerveztük, mert a településen nagy volt rá az igény, ezek az emberek mind önkéntesen csatlakoztak hozzánk, és saját lovaikkal vesznek részt a feladat végrehajtásban.

Vizsgát ma 24 fő tesz, lelkesek, egymás után jöttek a csatlakozási kérelmek. Nyírtelek polgárőrségének működési területéhez 15 tanyabokor tartozik, így az ott élők biztonságát akkor is segíthetjük, amikor az időjárási, vagy útviszonyok máshogy nem teszik lehetővé azt.

Nádai Nagy Péter, az Országos Polgárőr Szövetség lovas tagozata részéről a vizsgát felügyeli. Nem titkolta, hogy rendszeresen tartanak szintfelmérőket, és egyre nagyobb az érdeklődés a szolgálat ilyen formája iránt. A mostani tagság létszáma 350 körüli, így a ma vizsgázó 24 fő csaknem 9 százalékos bővülést eredményez.

Ahová nem jut be gyalogos, autós, nehéz a terep, vagy egy vihar miatt kidőlt fa elzárja a közlekedő utat, oda lóval mégis eljut a polgárőr. Magam is járok szolgálatba, messziről látni a gyanús mozgásokat, csendesebb a lovon haladni, mint a robogón, számos előnye van a lovas közlekedésnek.

Jászovics László a megyei szövetség alelnöke szerint nem ez az első ilyen jellegű csapat, de most remény van a megtartásukra is. Volt már példa erre a speciális szolgálatra, sőt igény lenne az egész megyében hasonlóra.

Korábban az ibrányi polgárőröknek volt lovas szolgálata, de nem sikerült megtartani azt. Miután a tavalyi év eredményei alapján az ország legjobbjai a megye polgárőrei, most a legtöbb lovas polgárőrt állítjuk ki, büszkék lehetünk eredményeinkre, Nyírteleknek köszönet jár érte.

Reményeink szerint Kisvárdán lehet majd bővíteni a létszámot, ott igénylik az emberek ezt a szolgálati formát, a működtetés feltételeit talán pont a nyírtelki tapasztalatok alapján sikerül kialakítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!