Kisvárda hírei

2014.07.01. 17:40

Az elmúlt évtizedekre a fejlődés volt a jellemző

Kisvárda - A Felső–Szabolcsi Kórház Semmelweis napi ünnepségén június 27–én Kisvárdán a Felső Szabolcsi Kórházban különböző elismerések mellett Dr. Veress Eleonóra főorvos Semmelweis elismerésben részesült.

Kisvárda - A Felső–Szabolcsi Kórház Semmelweis napi ünnepségén június 27–én Kisvárdán a Felső Szabolcsi Kórházban különböző elismerések mellett Dr. Veress Eleonóra főorvos Semmelweis elismerésben részesült.

Negyedszázados kórházi munka

–Közel 25 éve dolgozom a kisvárdai Felső- Szabolcsi Kórházban – mondta a főorvos asszony – ami egyben az első munkahelyem is. 23 éve dolgozom a neurológiai osztályon, egy rövid egy éves intenzív osztályos munkát követően. Emellett három éve a rehabilitációs osztály munkájába is bekapcsolódtam, egy un. neurorehabilitációs részleg vezetőjeként. Ezen a részlegen elsősorban maradandó károsodással kísért neurológiai alapbetegségekben szenvedő embereket, pl. agyi történésen átesett, un. stroke-os betegeket, emellett Parkinson, SM betegeket, mozgásszervi panaszokban szenvedő, illetve agy–, gerinc– és ízületi műtéti beavatkozásokon átesett embereket kezelünk, próbáljuk helyreállítani egészségüket, munkaképességüket, valamint visszahelyezni a társadalomba. E munka mellett aktívan közreműködöm a neurológiai osztály munkájában is. Így módomban áll nyomon követni a neurológiai beteg kórházba kerülésétől, akut ellátásától kezdve, az elbocsátásáig, állapotának alakulását, illetve gyógyulását, ami sok sikerélményt nyújt számomra.

– Az elmúlt 25 éve emberi léptékekkel is nagy idő, mindezt a kisvárdai kórházban töltötte. Visszatekintve milyen volt ez a negyedszázad Kisvárdán?

– Kisvárdára én hazaérkeztem, hiszen itt születtem, iskoláimat itt végeztem, sok barátom él a városban. Bár jelenleg nem itt lakom, ingázóként napjaim jelentős részét a városban, a kórházban töltöm, családom, gyermekeim napi elfoglaltsága is ideköt. A "kisváros" és "kiskórház" minden előnyével és hátrányával, az itt eltöltött éveket rendkívül jó iskolának tartom. Valamennyi osztályon, aminek a munkájában részt vettem, sikerült olyan munkatársakra találnom, akikre mind a munkám során, mind a magánéletben mindig számíthattam. Számos olyan kollégát említhetnék, a jelenlegi munkatársaim közül, de régi nagyok közül is, mint dr. Mezey Károly főorvos úr (aki az első főnököm volt), akik mind szakmai, orvosi, mind emberi mentalitásukkal, betegekhez való viszonyukkal nagy hatással voltak rám, akiknek a nyomdokain igyekszem én is járni. A kezdő kórházi orvos napi feladatai mellett fiatalként a városban és környékén is sok háziorvosi ügyeletet vállaltunk, ami szintén sokat segített a rutin megszerzésében, és a szakmai látókör bővítésében. Úgy érzem, hogy a szakma fejlődésével gyakorlatilag együtt nőttünk fel, és váltunk az egy reflexkalapács lehetőségétől, ma már a legkorszerűbb stroke ellátást is nyújtani tudó, kiváló képalkotó lehetőségekkel és beavatkozásokkal élni tudó XXI. századi intézménnyé.

– Közeli és távolabbi tervei?

– A diagnosztikailag és terápiásan is gyorsan fejlődő neurológia mellett elsősorban egységes, magas szintű, jól felszerelt rehabilitációs osztály megteremtése a cél. Elmondhatom, hogy megítélésem szerint a kisvárdai kórház fantasztikus fejlődésen ment át az elmúlt évtizedekben, de azért akad teendő még bőven. Mindkét osztályon igyekszünk folyamatosan lépést tartani a fejlődéssel, új vizsgálóeljárásokat, beavatkozási lehetőségeket elsajátítani, meghonosítani. A felső–szabolcsi térség mellett a Beregből, Dél–Borsodból is fogadunk és látunk el betegeket. Tekintettel arra, hogy az agyér betegség népbetegségnek tekintethető, így egyre növekvő számban.

Korszerű eszközök, gyógyfürdői szolgáltatással

- Szeretnénk ha az igen túlterhelt képalkotó eljárásokat, az MR vizsgálati lehetőséggel bővíthetnénk, tervezzük az izom– és idegbántalom diagnosztikájában használatos eszközök beszerezését. Mivel egyre súlyosabb állapotú betegek rehabilitációjára is van remény, a már működő állító és mozgató gépeken túl egyéb, a mobilitást segítő eszközök beszerzését is reméljük. Régi elképzelés a krónikus betegségben szenved emberek (bénultak, parkinsonosok, SM betegek) klubokba tömörítésének megvalósítása. A rehabilitációs munka széleskörű együttműködést igénylő tevékenység, sok–sok szakember munkáját igényli, így a már kórházunkban elismerést érdemlő létszámú és rendkívül eredményes gyógytornász csapaton, gondost ápolást nyújtó nővéri garnitúrán kívül már pszichológus, ergoterapeuta, logopédus. szociális munkás is elérhető, de több rehabilitációs szemléletű szakemberre van még szükség. Szolgáltatásainkat egy komplex gyógyfürdő– fizioterápiás részleg megvalósításával tehetnénk teljessé. Szeretnék egy élhető városban, jól felszerelt, korszerű ellátást nyújtó kórházban még sokáig, egészségen dolgozni.

Vincze Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!