Kisvárda hírei

2014.08.03. 19:29

Nemzetközi Táncfesztivál Kisvárdán

Kisvárda – Első alkalommal rendezi meg Kisvárdán a Free Dance Alapfokú Művészeti Iskola és Szakiskola és a Bíborka Alapfokú Művészeti Iskola az I. Free Dance Nemzetközi Táncfesztivált, augusztus 1. és 5. között.

Kisvárda – Első alkalommal rendezi meg Kisvárdán a Free Dance Alapfokú Művészeti Iskola és Szakiskola és a Bíborka Alapfokú Művészeti Iskola az I. Free Dance Nemzetközi Táncfesztivált, augusztus 1. és 5. között.A fesztiválon a magyar tánccsoportok mellett ciprusi, török és ukrán folklór csoportok táncosainak tapsolhat a közönség. Andóné Kujbus Nóra a Free Dance Művészeti Iskola igazgatója, a fesztivál főszervezője, művészeti vezető és táncos a Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttesben, amely tavaly kiválóra minősült hagyományőrző kategóriában.

–Ennek a fesztiválnak az ötlete már néhány évvel ezelőtt – mondta Andóné Kujbus Nóra– már évekkel ezelőtt megszületett. Ebben segített a különböző fesztiválokon való részvétel s az ott szerzett tapasztalatok.

Négy évvel ezelőtti törökországi Kocaeliben vettünk részt, Isztanbultól 120 kilométerre lévő kétmilliós városban, egy fesztiválon, ahol kedvet kaptunk s már ott elhatároztuk, hogy megpróbálunk mi is egy hasonló táncos találkozót rendezni.

Négy évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy belevágjunk egy ilyen nemzetközi fesztivál megrendezésébe. Mindezekhez nagyon sok szakmai feltételnek kellett megfelelni, s persze az anyagiakat is meg kellett teremteni egy ilyen rendezvényhez.

Miért pont Kisvárda?

Kisvárda pedig egy olyan helyszín, ami véleményünk szerint egy olyan kulturális központ, ami alkalmas arra, hogy azokat az értékeket közvetítse, amit mi is szeretnénk ezzel a fesztivállal elérni. Így találkoztunk Leleszi Tibor polgármesterrel, valamint közvetlen kollégáival, akikkel együtt létrehoztuk ezt a programsorozatot.

A fesztivál programjában szerepel Törökországból az Ankarai csoport a Ciprusi Folklór csoport, valamint az Ukrajnai Folklór csoport gyermek és felnőtt táncosai, akikkel már több alkalommal szerepeltünk együtt.

Térségünkből, a Nagyecsedi Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes, a Nagyecsedi Lápi Lurkók, az Ajaki Hagyományőrző Egyesület, a Nagyecsedi Gyöngyszemek, a Free Dance Tánccsoport, a Dombrádi Rétközi Hagyományőrző Csűrdöngölő Egyesület és a Pendely Néptánc Csoport.

A több mint háromszáz táncos, az őket kísérő zenekarok, a technika és a kísérők, nem csak Kisvárdán lépnek fel, hanem Erdőbényén, ahol a környékkel is ismerkednek. De gálaműsort adnak a Várszínpadon is vasárnap este.

Nagyecseden népi játékokat tanulnak s bemutatót is tartanak, míg Dombrádon bemutatót tartanak. Mindenütt lendületes programokkal a közönségüket is aktivizálni fogják egy kis közös táncra.

Villámcsődület a Főtéren

Kedden, augusztus 5–én a nemzetközi fesztivál zárásaként, Kisvárda főterén fél tíztől, mintegy másfél órás „flash mob” –/villámcsődületet/ –ot rendeznek – A villámcsődület (vagy angolból átvett szóval flash mob, olykor flashmob) emberek előre szervezett csoportosulását jelenti; hirtelen jön létre valamely nyilvános helyen, a résztvevők valami szokatlant csinálnak, tipikusan egy demonstrációt hajtanak végre, majd a csoportosulás ugyanolyan hirtelen fel is oszlik.

A rendezvény fővédnöke Dr. Seszták Miklós Nemzeti Fejlesztési Miniszter.

Partnerre találtunk Kisvárdában

–Remélem, hogy programjainkkal sikerül bizonyítani azt, hogy ezek a rendezvények, melynek most központja és házigazdája Kisvárda volt a jövőben is megrendezhetőek lesznek.

Ez a város Felső–Szabolcs központja, Kisvárda és polgármestere Leleszi Tibor, valamint a fesztivál sikeres megrendezésében aktívan bekapcsolódó kollégákkal a jövőben is meg tudjuk szervezni és rendezni, immár a II. Free Dance Nemzetközi Táncfesztivált –mondta zárszóként Andóné Kujbus Nóra.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!