Kisvárda hírei

2014.08.05. 07:31

„Tanulópénz” a nyári szünetben

Nyíregyháza, Kisvárda - Félidejéhez érkezett a nyári diákmunkaprogram, melyet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hirdetett meg július 1-jétől, s amelynek keretében 16–25 év közötti diákok juthatnak munkához a helyi önkormányzatoknál vagy az önkormányzati fenntartású intézményeknél.

Nyíregyháza, Kisvárda - Félidejéhez érkezett a nyári diákmunkaprogram, melyet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hirdetett meg július 1-jétől, s amelynek keretében 16–25 év közötti diákok juthatnak munkához a helyi önkormányzatoknál vagy az önkormányzati fenntartású intézményeknél.

– Az augusztus 1-jéig a megyénk számára biztosított mintegy 190 millió forintos állami támogatásból (amely nemrég további 20 millió forinttal bővült) e program keretében több mint 3000 diák szerezhet munkatapasztalatot – tájékoztatta lapunkat dr. Rezsőfi István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója.

Nyári jövedelem

A járási hivatalok munkaügyi kirendeltségein keresztül „Nyári diákmunka elősegítése” címmel meghirdetett központi munkaerő-piaci programra 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanulói, vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok foglalkoztatásához igényelhettek támogatást.

– A program már diákkorban felkínálja a munkatapasztalat valamint a jövedelemszerzés lehetőségét. A sikerélmény (különösen a halmozottan hátrányos családban élők körében) jelentősen elősegítheti a munkaszocializációs folyamatot is – utalt egy fontos szempontra az igazgató.

A munkaügyi kirendeltségek részletes információkkal szolgáltak a program lehetőségeiről a vonzáskörzetükbe tartozó önkormányzatoknak, 100 százalékban önkormányzati tulajdonú, önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeknek.

Hasznos tapasztalatok

A kiközvetített diákok közül a munkáltató választotta ki az adott feladat ellátására legmegfelelőbb jelöltet. A tavalyi év tapasztalatai alapján az ifjú munkavállalók e program keretében a legkülönbözőbb feladatokat végzik el: az adminisztrációs munkáktól kezdve a könyvtári könyvek rendezésén át a konyhai kisegítő vagy mezőgazdasági munkákig, parkgondozásig számos területen vetik be őket.

A diákmunka a fiatalok számára kiváló lehetőség megmutatni képességeiket, ezen túlmenően olyan ismeretek birtokába juthatnak, melyek segítik őket a munkavállaláshoz kapcsolódó elvárások, kötelezettségek megismerésében. Ennek birtokában ezek a diákok például magabiztosabban vehetnek majd részt az első állásinterjún, növelve a későbbi elhelyezkedésük esélyeit.

Komoly anyagi segítség

A kisvárdai önkormányzat is élt a diákfoglalkoztatás lehetőségével.

– Júliusban 70, augusztusban pedig 88 diáknak tudtunk feladatot adni – tájékoztatott Lénárt Andrásné, Kisvárda aljegyzője. – A fiatalok alapvetően fizikai munkákban – például parkgondozás, intézmények takarítása, nyári felújítások – segédkeznek, emellett a várfürdőben úszómesterként, medenceőrként dolgoznak, de intézményi portafelügyelőként is tevékenykednek, mindezt hétfőtől péntekig, napi hat órában.

– A foglalkoztatott 16 és 23 év közötti diákok körülbelül kétharmada lány – folytatta Lénárt Andrásné, majd hozzátette: a nettó csaknem 50 ezer forintos kereset – ezt mindannyian kézhez kapják – legtöbbjüknek igazán nagy segítség, hiszen nem egy szociálisan hátrányos helyzetű diák van az ifjú dolgozók között, akiknek iskolakezdés előtt különösen fontos az anyagi kiegészítés.

Teljes bértámogatással

A program keretében a béreket támogatják: a 100 százalékos támogatás legfeljebb két hónapra adható, július 1. és augusztus 31. között, maximum napi hat órás időtartamra. A támogatás a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzettek esetében 88.500 Ft, a szakképzettséggel nem rendelkezők esetében 76.125 Ft lehet személyenként és havonta. A 25 év alattiakra vonatkozik a munkahelyvédelmi akcióterv kedvezménye, így nem kell járulékot fizetni a nyári diákmunkaprogramban foglalkoztatottak után.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!