Kisvárda hírei

2014.11.22. 12:15

Országos mézkóstolással „Mézes Reggeli” megyénkben is

Kisvárda–Nyírbátor–Nyíregyháza –  A Földművelésügyi Minisztérium a program eredeti céljával összhangban tudatosítani szeretné a mézfogyasztás jelentőségét.

Kisvárda–Nyírbátor–Nyíregyháza –  A Földművelésügyi Minisztérium a program eredeti céljával összhangban tudatosítani szeretné a mézfogyasztás jelentőségét. A természetes méz 11 féle vitamint, 30 féle ásványi anyagot és 19 féle aminosavat tartalmaz, mely továbbá növeli a szervezet ellenálló képességét, nyugtató hatású, fokozza a belső szervek működését, erősíti a szívet és még számtalan pozitív hatása ismert. A méz főleg gyümölcs– és szőlőcukorból áll, ezért kiválóan alkalmas a gyors energiapótlásra.

Megkezdődött pénteken /november 21–én/ a „Mézes reggeli” elnevezésű program, amelynek célja a mézfogyasztás és az egészséges táplálkozás népszerűsítése az általános iskolások körében.

A „Mézes reggelit” Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Ksenija Škrilec, a programot eredetileg kezdeményező Szlovénia nagykövete, valamint Dr. Mészáros László az Országos Magyar Méhészeti Egyesület indította el Szigetszentmiklóson, a József Attila Általános Iskolában. A program részeként hazánk 67 iskolájában kínáltak mézes kenyeret a tanulóknak országszerte.

A miniszter az indítórendezvényen kiemelte, a program célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar méz és más méhészeti termékek fontosságára, valamint az egészséges életmódra és a helyi készítésű élelmiszerekre.

Megyén négy iskolájában

–Szabolcs–Szatmár–Bereg megyében tudtuk meg Kovács Csabától az Országos Magyar Méhészet Egyesület Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei anarcsi szaktanácsadójától, hogy megyénkben a Nyírbátori Magyar–Angol Kéttannyelvű Általános Iskola, Nyíregyházán a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolában, valamint a Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézményében volt rendezvény. Kisvárdán pedig a Teichmann Vilmos Általános Iskolában volt mézes reggeli.

Országosan 18–20 ezer család megélhetése

A magyar mézek világszerte ismertek, (a méhcsaládok száma hazánkban egy és egymillió egyszázezer közöttire tehető. Az áltagos évben termelt mézmennyiség 22–24 ezer tonna, melynek fele akácméz. Magyarország az EU méztermésének 10%–át adja. A hazai mézfogyasztás 70dkg/fő/év, az EU–s átlag 1,7kg/fő/év.) minőségük miatt az EU–ban javítómézként, más országok gyengébb minőségű mézeihez keverve árusítják.

Hazánkon kívül tiszta akácmézet nem, vagy csak nagyon magas áron értékesítenek külföldön. Magyarország az éves termelési eredményeitől függően (15–30.000 tonna/év) az EU tagországain belüli mézkereskedelem akár 40%–át képes kielégíteni, s ez a világ méztermésének 4–5%–át is jelentheti.

Az ágazat mintegy 18–20 ezer családnak biztosít megélhetést, Magyarország az Európai Unió méztermelésének hozzávetőleg tíz százalékát adja, a méhsűrűséget tekintve pedig az ország Európában Görögország után a második.

Ökológiai egyensúly fenntartása

A méhészek elsődlegesen mézet és egyéb méhészeti termékeket állítanak elő, de mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen megporzással hozzájárul a mezőgazdaság egyéb ágainak jövedelmezőségéhez valamint a biológiai sokféleség és az ökológiai egyensúly fenntartásához. Napjainkban egyre több problémát okoz a finomított cukrok túlzott fogyasztásból adódó elhízás, és cukorbetegség, ezért fontos faladat, hogy az egészséges táplálkozásra való nevelést minél korábban megkezdődjön és ráirányítsák a figyelmet a mézfogyasztás számos előnyére.

1600 méhész megyénkben

–Megyénkben 1600 méhész dolgozik, hogy minőségileg a legjobb mézet biztosítsa a vásárlóknak– mondta Kovács Csaba az Országos Magyar Méhészet Egyesület Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei anarcsi szaktanácsadója. A megyénkben méhészettel a legtöbben a Fehérgyarmati és a Nyíregyházi térségben foglalkoznak, itt 300–300 méhészt tartunk nyílván. Kisvárda és térségében 120 méhész foglalkozik méhészettel, méztermeléssel – mondta befejezésül Kovács Csaba az Országos Magyar Méhészet Egyesület Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei anarcsi szaktanácsadója.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!