Kisvárda hírei

2014.11.18. 12:20

Zsinagógakoncert „Flódnival” Kisvárdán

Kisvárda – A három nyári helyszín után most újabb három olyan zsinagógát keresett fel a Budapesti Fesztiválzenekar, amely már elveszítette eredeti funkcióját, Szekszárd és Szolnok után, november 16–án vasárnap délután, Kisvárdán muzsikáltak.

Kisvárda – A három nyári helyszín után most újabb három olyan zsinagógát keresett fel a Budapesti Fesztiválzenekar, amely már elveszítette eredeti funkcióját, Szekszárd és Szolnok után, november 16–án vasárnap délután, Kisvárdán muzsikáltak.

A zsinagógakoncertek célja, hogy újra figyelem irányuljon a zsidó örökségre, és hogy a helyi közösségek megismerhessék azt a toleranciát, amely egykor Magyarországot jellemezte. A zsinagógakoncerteken Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija mesélt a zsidók történelméről, majd a helyi zsidó közösségek és a zsinagógák történetéről.

A kellemes környezetű és hőmérsékletű Zsinagógában –Rétközi Múzeumban– háromszáz ülőhely fogadta a földszinten és a karzaton a koncertre érkezőket. Az épület felfűtésében, a koncerthelyszín kialakításában fáradságot nem kímélő munkát végeztek a múzeum dolgozói. A fűtés megvalósításában, a kellemes hőmérsékletű épület felfűtéséhez nagy segítséget adott Leleszi Tibor a város polgármestere és az önkormányzat.

Az érkezőket a székeken elhelyezett ismertető füzet fogadta és tájékoztatta a Zsinagógakoncertekről, egyúttal bemutatva a Budapesti Fesztiválzenekart valamint a koncertek helyszíneit.

Ezek az épületek emlékhelyek

Fischer Iván a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója az alábbiakat írta köszöntőjében.

„Ezek az épületek emlékhelyek. Azoké, akik itt, ezek a falak között imádkoztak, és akik sajnos ma már nem élnek.

Megérdemlik, hogy emlékezzünk rájuk. Nem csak szörnyű halálukra, hanem szép életükre is. Amikor ők kiléptek ennek a zsinagógának a kapuján, végigsétáltak a környező utcákon, köszöntek a szomszédoknak, elbeszélgettek egy–egy ismerőssel. Kis városokban, falvakban zsidók és keresztények ismerték egymást. Egy közösségben éltek. Békében. Vegyünk példát róluk. Mi is éljünk békében. Amikor most ellátogatunk elhagyott közösségi házukba, a zsinagógába, emlékezzünk közösen, szeretettel elveszített szomszédainkra. Hallgassunk zenét együtt, és idézzük fel a szép együttélés emlékeit.”

Értékek, amelyek elvesztek

Mint Köves Slomó elmondta, be szeretnék mutatni a nagy múltú hazai zsidó közösségeket, melynek egykor vidéken is virágzó életét mára többnyire csak romos zsinagógák jelzik. "A holokauszt kapcsán nemcsak a veszteség tényéről kell beszélni, hanem arról is, hogy mi ennek a tartalma.

Meg kell mutatni az embereknek azt az életet, azokat az értékeket, amelyek elvesztek. El kell magyarázni, mi az a zsinagóga, és milyen közösségi élet folyt az egyes zsinagógákban" mondta a rabbi.

Az új évad zsinagógakoncertjein, így Kisvárdán is a közönség Mendelssohn, David Stock és Prokofjev egy–egy darabját hallgathatták meg a Budapesti Fesztiválzenekar művészeinek előadásában.

Emlékező Kisvárdaiak

Köves Slomó a koncertek közbeni beszélgetésekre kérte a jelenlévőket, hogy mondják el emlékeiket, élményeiket a zsidó emberekről, családokról. A beszélgetésre való bátorítást követően hárman mondták el emlékeiket, élményeiket a több évtized történtekről. Ezek az emlékezések ráébresztették a jelenlévőket s általuk mindenkit, hogy közös a történelmünk.

A koncert befejezését követően pedig a zsidó konyha legismertebb és legfinomabb süteményével a „Flódni”–val, /melynek tölteléke, mák, dió, alma és lekvár/ látták vendégül a háromszáz főnyi közönséget.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!