Kisvárda hírei

2014.12.14. 18:05

Giacomo Puccini: Messa Di Gloria miséje Kisvárdán

Kisvárda – Már este hat órát követően megkezdődött a gyülekezés Kisvárdán a Művészetek Házában, az ünnepi Jótékonysági Gálára.

Kisvárda – Már este hat órát követően megkezdődött a gyülekezés Kisvárdán a Művészetek Házában, az ünnepi Jótékonysági Gálára. A hét órakor kezdődő hangverseny zenetörténeti esemény volt Felső–Szabolcs központjában Kisvárdán. Ez alkalommal a zsúfolásig megtelt színházteremben az Egri Szimfonikus Zenekar és a Kisvárdai Fesztiválkórus mutatta be Giacomo Puccini: Messa Di Gloria miséjét. A mise a hagyományos öt egységből áll: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus–Benedictus és végül az Agnus Dei. A liturgikus szövegen keresztül is átviláglik Puccini sajátos zenei nyelvének minden jellegzetessége, a lírai melódiák egyedülálló utolérhetetlen világa. Szólót énekeltek, Rivadeneira Xavier tenor szólista, valamint Murvai Dénes bariton szólista.

Adjuk tovább a lángot

A jótékonysági Gálakoncert közönségét, az Egri Szimfonikus Zenekar és a Fesztivál Kórus tagjait Leleszi Tibor polgármester köszöntötte felhívva a megjelenteket, hogy a zene nemesíti az embert.

–A mi kórusunk –mondta többek között Leleszi Tibor polgármester– az egyházi kórusokból és sok lelkes kisvárdai polgárból állt össze, hogy ez a közösség s minden közösség nem csak a hamut őrizze, hanem a lángot adjuk tovább. Adjuk tovább a lángot, figyeljünk oda egymásra, segítsük egymást. Ezt szolgálja most ez a koncert is, melyben a kisvárdaiak egy újabb összefogás példáját adták a Fesztivál Kórus megalakításával. Az ének nem más, mint az ég és a föld üzenetváltása, a kapcsolat az égiekkel, egy csoda. Ez a koncert pedig legyen a mai este csodája.

Egri Szimfonikus Zenekar–Kisvárdai Fesztivál Kórus

Az Egri Szimfonikus Zenekar repertoárja felöleli a zenekari irodalom barokktól napjainkig terjedő széles skáláját, de szívesen kalandozik az opera, operett és musical világába is.

Kisvárdai Fesztivál Kórus a Kisvárdai Férfi Dalárda ötletéből fakadt, s ezt fejlesztette tovább Faragó Sándor, római katolikus kántor. A Fesztivál kórus az Arcadelt Kamarakórus, a Református Gyülekezeti Kórus, a Római Katolikus Sollers Kórus és a Kisvárdai Férfi Dalárda tagjai alkotják, több mint hatvan fővel. Munkájukat már szeptemberben elkezdték. Novembertől pedig hetente két alkalommal próbáltak s dolgozott együtt több mint hatvan ember. A tagok, az énekkarok tagjaiként – mint minden fellépésükre – most is nagy igyekezettel, tisztelettel és odaadással készültek a figyelemre méltó Puccini–mise bemutatására. Ehhez hasonló fellépésre a kisvárdaiak bevonásával még nem volt példa emberemlékezet óta, ezen a településen.

Mertek nagyot álmodni

A zenekart és a kórust Faragó Sándor vezényelte, aki bizonyította munkájának, az együttes munkának az eredményét, a csodát, hogy Kisvárdán is lehet nagyot alkotni, összefogással és akarattal. A kórust vezénylő Faragó Sándor munkájának segítője és aktív munkatársa Bogya–Kis Áron református beosztott lelkipásztor. Az együttes munka eredménye volt a szombat esti hangverseny.

A zenei eseményt melyre a város történetében még nem volt példa, a közönség vastapssal jutalmazta.

A szép emlékekkel a színház teremből távozókat még egy meglepetés érte. Mindenki fogyaszthatott az ehető karácsonyfából, melyet az Ibolya cukrászüzemének dolgozói alkottak. A kötetlen beszélgetésen többször is elhangzott, hogy ezt a bemutatót más települések lakóival is meg kellene ismertetni.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!