Kisvárda hírei

2015.01.23. 15:48

A Nádor (nagy)asszonyai

Nyíregyháza - Az újabb történelmi regényben a kisvárdai és a nagyecsedi várról is megemlékezik Ugron Zsolna.

Nyíregyháza - Az újabb történelmi regényben a kisvárdai és a nagyecsedi várról is megemlékezik Ugron Zsolna.Báthory Anna az erdélyi fejedelem szenvedélyes, lázadó húga, akinek a politikai játszmákkal teli fiatalságát az „Erdélyi menyegző” című könyvből ismerhettük meg.

A történet folytatásában, a néhány hónapja a Libri Kiadó gondozásában megjelent „A nádor asszonyai” című történelmi regényben vagyonától és birtokaitól megfosztva vándorol a világban.

Eljut például a Havasalföldre, Kolozsvárra, Nagyszebenbe, Kismartonba, Sopronba, Bécsbe, Varsóba, Belgrádba, de ami nekünk, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élőknek a legérdekesebb lehet, többször megfordul a kisvárdai és a nagyecsedi várban is.

Már a kötet első fejezete is Kisvárdára kalauzol, később többször visszatérünk ide, az események egy része pedig a középkorban fontos szerepet játszó erődben, az Ecsedi-lápra épült, évtizedekig bevehetetlennek tartott nagyecsedi várban játszódik.

A szerző – nyilván korabeli leírásokra támaszkodva – elénk tárja, milyen is lehetett az 1600-as évek elején a megyénkbeli két vár és környékük.

Fordulatos, cselekménydús történet bontakozik ki Ugron Zsolna mindkét könyvében; ha kíváncsiak vagyunk ezekre, vegyük kézbe, forgassuk a köteteket, s talán a két említett várat is más színben látjuk majd.

Bodnár István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!