Kisvárda hírei

2015.01.26. 12:01

A vonal valójában önarckép

Kisvárda - Kisvárdán a Várday István Városi Könyvtárban, Fehérváriné Zalezsák Ilona Ceruza álmok címet viselő grafikai kiállítása február 18–ig tekinthető meg, a Könyvtár Galériában.

Kisvárda - Kisvárdán a Várday István Városi Könyvtárban, Fehérváriné Zalezsák Ilona Ceruza álmok címet viselő grafikai kiállítása február 18–ig tekinthető meg, a Könyvtár Galériában.

Grafikai tárlat

Fehérváriné Zalezsák Ilona, Ceruza álmok címmel megrendezett grafikai tárlatát, január 21–én /szerdán/ délután nyitotta meg Szivák Gábor könyvtár igazgató. Közreműködött a Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola, Kovács Dórika Regina csellón, aki Agárdi Gáborné tanítványa.

Fehérváriné Zalezsák Ilona a dunántúli Szőnyben született. Magyar–rajz szakon végzett Szegeden, majd az Iparművészeti Egyetemen alkalmazott grafika–vizuális kommunikáció szakon szerzett diplomát. Mesterei Fischer Ernő, Winkler László, majd Szemethy Imre grafikus művész. Tanárként elkötelezett híve a művészeti nevelésnek, tanított rajzott és művészettörténetet Kisvárdán a Bessenyei György Gimnáziumban. Számtalan kiállítása volt. Közel ötven egyéni és csoportos tárlaton vett részt. A csoportosak a tavaszi és őszi tárlatok voltak. A Legjelentősebb egyéniek: Székesfehérvár, Szolnok, Ausztria, Finnország. Képei megtalálhatók a túrkevei Finta Múzeumban a mátészalkai Szatmár Múzeumban és az Iparművészeti Egyetem gyűjteményén kívül számtalan közgyűjteményben, magángyűjteményben, is megtalálhatók, az önálló alkotások mellett, mesék, illusztrációk és tanulmányok. Kevés elismerést kapott, de a legbüszkébb Fiatal Művészek legjobbja (1980) és a Magyar Groteszk szimpózium II. helyezésére.

Harminc különböző alkotás

–Fehérváriné Zalezsák Ilonának, Ilikének közel másfél évtizede volt kiállítása a Könyvtár Galériában, kezdte megnyitóját Szivák Gábor a könyvtár igazgatója. A mostani a „Ceruza álmok” válogatás, mely líraiságot, a kreativitást és az ábrázolást mutatja meg a képek nézőinek. A képek a kíváncsiságot is láttatják, az a természeti és olvasási élmények mellett a kísérletező kedvet a formákkal, az idomokkal s az egymásra épülő vonalakkal. Tanár lettem, olvashatjuk a meghívóban. Tanár, mester tanár, aki valamit hozzá tud tenni a tudásából, a személyiségéből, ki tudja hozni a gyerekből, ami benne, van. Példakép, akit lehet követni. Ezek a képek nagyon sok technikai formát vonultatnak fel. Tus, ceruza, akvarell, grafika, mely egyúttal a kíváncsiság játékossága. Egy szelet, amely gondolatokat ébreszt, ahogy a művész képes láttatni bennünket, a képeket–mondta zárszóként Szivák Gábor.

Köszönet a városnak

–Ennek a városnak én nagyon sokat köszönhetek– kezdte beszélgetésünket Fehérváriné Zalezsák Ilona. Nagyon sok tehetséges tanítványom volt a Bessenyei György Gimnáziumban, amire nagyon büszke vagyok. 18 rajztanárom mellett építészek s mások pályájában is benne érzem kezem munkáját. A gimnázium, mindent a rendelkezésemre bocsátott aktív tanári pályámon a rajz oktatásához. Nagyon sokat köszönhetek férjemnek –aki már sajnos nincs közöttünk– Bélának, akivel nagyon sokat jártunk együtt művésztelepekre, közös kiállításokra. Nagyon sok helyre jutottunk el együtt. Az első önálló kiállításom 26 évesen volt. 2001–ben egyedül maradtam, s ekkor a rajzolás segített át az egyedüllét elviselésében s persze a gyerekeim, az unokáim, meg a „bandám”– a tanítványaim, akik mind a mai napig visszajárnak.

Kiállítani a Bessenyeiben

–Most már, hogy nem tanítok a legkedvesebb időtöltésem a rajzolás, mely most fő tevékenységemmé vált. A „Ceruza álmok” anyagban már megjelennek a fekete alkotások mellett a színes képek, amely egy hangulatváltást is tükröznek. Derűsebbé váltam, s most már egy kicsit tisztul körülöttem minden, de már a koromból adódóan sincs időm búslakodásra, mert nem engedhetem meg magamnak, hogy szomorú legyek. Most már a vidámságnak, s az örömökkel teli dolgokat kell megélni. Ezt fejezi ki az a néhány színes alkotás is. Most Kosztolányin elmélkedem s készítem a méretekben is más /50x70/ képeket. Nagyon szeretnék a jövőben egy önálló kiállítással bemutatkozni a saját, volt iskolámban, a Bessenyei György Gimnáziumban.

Férjem képeivel együtt

–Oda megyek kiállítani ahova, hívnak. Voltam már Tornyospálcán, Ajakon, Orosházán, Mátészalkán. Ezeken s a jövőbeni kiállításaimon is szeretném férjem, Béla munkáit megismertetni, amelyek életében még nem voltak. Ezt én egy missziónak tartom, hogy az Ő munkái is együtt szerepeljenek az enyéimmel, úgy, hogy megmutathassam jelenlegi munkásságomat, az alkotásokat s, hogy min dolgozom. A grafika mellett, megjelenik a derű. Mivel nagyon szeretem a vonalakat, s vallom, a vonalak valójában önarckép. De kedvelem –s egyre jobban–az akvarellt, a színes tintát s a pasztellt. Most mélyülten el Kosztolányi írásaiban. A készülő képek színesebbek, tisztábbak, s remélem derűs és szép képek lesznek, s remélem, hogy ezek a képek is nagyon fognak tetszeni a nézőknek–mondta befejezésül Fehérváriné Zalezsák Ilona grafikusművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!