Kisvárda hírei

2015.01.17. 13:21

Sehol nem alszanak téli álmot

Nyíregyháza - Januártól a teljes munkaidős közfoglalkoztatottak bére közel 80 ezer forintra, legalább középfokú végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén több mint 100 ezer forintra nőtt.

Nyíregyháza - Januártól a teljes munkaidős közfoglalkoztatottak bére közel 80 ezer forintra, legalább középfokú végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén több mint 100 ezer forintra nőtt. A munkavezetőket megillető közfoglalkoztatási és garantált bér is emelkedett, előbbi 87, utóbbi 111 ezer forintra. Felmerül a kérdés: mennyit dolgoznak, és mit tesznek le a társadalom, illetve szűkebb pátriájuk „asztalára” a köz munkásai mind­ezért, pláne most, amikor a téli időjárás kegyes hozzájuk?

Mindenkinek találnak munkát

– Egy polgármester leleményességén is múlik, hogy – évszaktól függetlenül – milyen feladatokat talál a közfoglalkoztatottaknak. Uszkán télen-nyáron van mit csinálnia azoknak, akik dolgozni akarnak – válaszolta érdeklődésünkre dr. Sértő-Radics István, a település polgármestere.

– Ha éppen nem havat lapátolnak vagy jeget törnek, akkor sem engedjük, hogy „vizet gereblyézzenek”! A temetőt, a játszótereket tartják rendben, a közterületek, hivatali épületek és oktatási intézmények előtt pedig a járdákat síktalanítják a közmunkásaink – sorolta a polgármester.

– Legutóbb a tűzifaosztás adott hosszadalmas elfoglaltságot számukra, hiszen amellett, hogy szétosztották a „fejadagokat” a településen, az idősebbeknek a tüzelő aprításába is besegített 15–20 munkás. A Start programon belül a mezőgazdaságban is bőven akad tennivalójuk, a belvíz elleni védekezés során ugyanis fontos a mezőgazdasági utak és árkok karbantartása, valamint a cserjeirtás is – fogalmazott dr. Sértő-Radics István.

Mezőgazdasági munkák

Kisvárdán sem alszanak téli álmot a közmunkások. – Ha a havazás nem nehezíti a közlekedést, akkor sepregetnek, szemetet szednek, jégtelenítenek, ügyelnek a település tisztaságára és a lakók biztonságára. A mezőgazdasági utakat is rendben kell tartaniuk, és a közintézmények belső karbantartását is ilyenkor végzik – tájékoztatta lapunkat Lénárt Andrásné aljegyző, majd hozzátette: az olyan téli mezőgazdasági munkák, mint a növényápolás, talaj-előkészítés és fametszés is hasznos elfoglaltságot adnak, nem beszélve a földek körbekerítéséről.

Nem csak a saját házuk táján…

Nyírbogáton mintegy száz közfoglalkoztatott végez hasznos, értékteremtő munkát, tizenöten alapfokú kompetenciaképzésen vesznek részt a közmunkaprogram keretein belül, amelynek része a mezőgazdasági oktatás is – mesélte dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó, Nyírbogát polgármestere.

Kiemelte: a nagyközségben nagy szükség van a dolgos kezekre, az egyre képzettebb, sokoldalúbb munkaerőkre, hiszen a segély helyett munkát választók remekül helytállnak az önkormányzati fóliasátrakban, a szociális tűzifaosztással kapcsolatos feladatoknál, naponta rendben tartják a közterületeket, s ha a helyzet úgy kívánja, azonnal hólapátot, vesszőseprűt, jégtörőt ragadnak, és gondoskodnak a csúszós, balesetveszélyes járdák síkosságmentesítéséről.

KM


A közfoglalkoztatás fajtái Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében:

Kistérségi startmunka mintaprogramok:

A mintaprogramok nemcsak az egyén számára hasznosak, hanem a kistérség, a település lakói számára is értéket teremtenek. Foglalkoztatók: az önkormányzatok. Program­elemei: mezőgazdasági utak rendbetétele, belvízelvezetés, illegális hulladéklerakó helyek felszámolása, téli és egyéb értékteremtő munkák, közúthálózat javítása, bio- és megújulóenergia-termelés, helyi sajátosságokra épülő program.

A program keretében a foglalkoztatás megyénkben 2014. március 1-jétől 2015. február 28-áig tart.

Országos közfoglalkoztatási program:

Az országos hatáskörű szervek több megyét érintő országos közfoglalkoztatási programjai olyan területeket érintenek, melyek javítják a megye környezeti értékeit, infrastrukturális hálózatát, segítenek a belvíz és árvíz elleni védekezésben. Főbb foglalkoztatók: vízügyi igazgatóságok, állami erdőgazdaságok, vízi társulatok, rendészeti és katasztrófavédelmi szervek, magán-erdőgazdálkodók. A foglalkoztatás megyénkben 2014. május 1-jétől 2015. február 28-áig tart.

Hagyományos önkormányzati, hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás:

A közfoglalkoztatók (önkormányzatok) kérelem útján kaphatnak támogatást a kötelezően ellátandó, illetve az önként vállalt, a lakosságot vagy a települést érintő feladatok (pl. parkok gondozása, közterületek tisztán tartása stb.) ellátására vagy közhasznú tevékenység folytatására.

A foglalkoztatás megyénkben 2014. május 1-jétől 2015. február 28-áig tart.

A közfoglalkoztatás célja: minél több munkára képes aktív korú, szociálisan rászoruló ember számára munkalehetőséget biztosítani. A program fontos szerepet tölt be a tartós munkanélküliek foglalkoztathatóságának javításában és az inaktív népesség aktivizálásában. A térség földrajzi, környezeti és gazdasági adottságára való tekintettel az értékteremtő, a köz számára hasznos közfoglalkoztatás megteremtése a cél, mely elősegíti a versenyszférában történő foglalkoztatás megteremtését, az álláskeresők elsődleges munkaerő-piacra való kihelyezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!