Kisvárda hírei

2015.02.13. 11:07

Hát én immár mit válasszak?

Nyíregyháza, Újfehértó, Kisvárda - Vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzésekre valamint felsőoktatási szakképzésekre. A főiskolákra és egyetemekre jelentkező diákok összesen öt helyet jelölhetnek meg. Kizárólag elektronikus úton, az e-felvételin keresztül lehet a kérelmeket benyújtani.

Nyíregyháza, Újfehértó, Kisvárda - Vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzésekre valamint felsőoktatási szakképzésekre. A főiskolákra és egyetemekre jelentkező diákok összesen öt helyet jelölhetnek meg. Kizárólag elektronikus úton, az e-felvételin keresztül lehet a kérelmeket benyújtani.

Az újfehértói KOSZISZ Szent István Gimnázium és Szakközépiskola igazgatóját a jelentkezések tapasztalatiról kérdeztük.

– Ma már sokkal egyszerűbb a felvételire jelentkezés menete, mint régebben volt, az iskoláknak nincsen már olyan nagy szerepük. Nem kell önéletrajz, nem kell jellemzés, nem kellenek aláírások, elektronikusan minden egyszerűbb és egyértelmű – mondta el érdeklődésünkre Buczkó Ágnes, az újfehértói középiskola igazgatója. – Persze, igényelnek olykor a végzősök segítséget, például fénymásolást, szkennelést, feltöltést. A mi érdekünk is, hogy ne legyen hiányos a jelentkezés. A végzős informatikai szakközépiskolai, valamint a gimnáziumi diákjaink többsége a Nyíregyházi Főiskolára és a Debreceni Egyetemre jelentkezik. Színes a paletta, hiszen a csecsemő-ápolótól a mérnökig, a testnevelő-edzőtől az informatikai szakemberig, az idegenforgalmi menedzsertől a rendőrig számos szakma, hivatás érdekli a fiatalokat.

Az újfehértói Szilvási Tamás informatika szakos a helyi középiskolában. Ősztől a Debreceni Egyetemen szeretne tanulni, három helyre adta be a jelentkezését.

– Az első helyen szerepel az élelmiszeripari mérnöki szak, de annak is nagyon örülnék, ha műszaki menedzser vagy informatikus szakigazgatási agrármérnök szakra vennének fel – vázolta fel a terveit Tamás. – A pontokat tekintve úgy érzem, hogy van esélyem bekerülni az államilag támogatott szakok valamelyikére. Igaz, az angol középfokú nyelvvizsgával még szeretném növelni a pontjaim számát. A szóbeli már megvan, az írásbeli márciusban lesz. Az erről szóló okiratot pedig majd június 9-ig lehet feltölteni a rendszerbe. Az elektronikus jelentkezést jónak találom, értettem mindent, olykor a súgó is segítette. Még a költségeket is az interneten rendeztük le átutalással.

A kisvárdai Bessenyei Gimnázium végzőse, Purgel Réka nincs könnyű helyzetben. Imádja a történelmet, évek óta tudja, hogy ezzel szeretne foglalkozni, de van egy kis bökkenő: a zene. Réka ugyanis zongorista, számtalan sikeres versenyen van már túl, ami a továbbtanulás szempontjából komoly fejtörést okoz neki.

– Első helyen a Zeneművészeti Egyetemet jelöltem meg, a második helyen pedig az ELTE Bölcsészettudományi Karának történelem-néprajz szakát, de még van lehetőség a változtatásra. Mind a két terület fontos az életemben, de tudom, most döntenem kell. Az intézmény kiválasztásánál elsődleges szempont volt, hogy a fővárosban legyen, mert mindenképpen Budapesten szeretnék tanulni. Vonz a nagyváros nyüzsgése, és bár tudom, hogy komoly váltás lesz, de már nagyon várom. Az is szerepet játszott a döntésben, hogy a nővérem is az ELTE-re jár, így tud majd segíteni az eligazodásban, legyen szó akár az egyetemről, akár a városról – meséli Réka, aki azt mondja, a szülei nem befolyásolták a döntésében. – Azt szeretnék, ha azzal fogalkoznék, amihez valóban kedvem van, és ami a szívemhez a legközelebb áll. Mindig mindenben támogattak, amiért nagyon hálás vagyok nekik.

A Vasvári Pál Gimnázium végzőse, a nyírbátori Kinál Kata speciális helyzetben van, hiszen a Közszolgálati Egyetem olyan szakát jelölte meg első helyen, amit szeptembertől indítanak először, így sem az elvárásokról, sem a várható ponthatárról nem tud semmi biztosat. – A biztonság- és védelempolitika szakot választottam, ami első hallásra talán furcsának tűnik, de egyálatlán nem az: a szüleim rendőrök, sokat beszélgettünk arról, milyen pálya állna közel hozzám, és erre esett a választásom. Összesen csak 25 embert vesznek fel, így biztos nem lesz könnyű bejutni, de mindent megteszek azért, hogy sikerüljön, ha pedig végzek, foglalkozhatok humánerőforrás menedzseléssel, de dolgozhatok a közigazgatásban, a katasztrófavédelemnél vagy a rendőrségnél is.

KM-ML

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország február 13-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!