Kisvárda hírei

2015.03.12. 11:25

24 órás zarándoklat a máriapócsi Szűzanya kegyképéhez Kisvárdán

Kisvárda, Máriapócs - A Máriapócsi görög katolikus kegytemplom zarándokhellyé válásának 300. évfordulóját ünnepli ez évben a Hajdúdorogi egyházmegye. A tricentenárium alkalmából tizenhat állomásból álló országos körút indult március 8–án, a püspöki szent liturgiát követően Máriapócsról a Szűz Mária–kegykép. A tizenhat állomásból álló országos körút megyénkbeli, harmadik állomása Kisvárda volt.

Kisvárda, Máriapócs - A Máriapócsi görög katolikus kegytemplom zarándokhellyé válásának 300. évfordulóját ünnepli ez évben a Hajdúdorogi egyházmegye. A tricentenárium alkalmából tizenhat állomásból álló országos körút indult március 8–án, a püspöki szent liturgiát követően Máriapócsról a Szűz Mária–kegykép. A tizenhat állomásból álló országos körút megyénkbeli, harmadik állomása Kisvárda volt.

A Szent László szobornál köszöntötték a Kegyképet

–Felső–Szabolcs központjába, Kisvárdára, március 10–én, kedden 13.00–kor érkezett a Szent László szobor elé a Pócsi Szűzanya Csodatévő kegyképe.

A város lakossága, a hívek, az önkormányzat vezetése s képviselői, a környező települések egyházközségei, Kisvárda intézményvezetői, az iskolák tanulói, a testvéri egyházak képviselői köszönték a Pócsi Szűzanyát. Leleszi Tibor polgármester köszöntötte a kegyképet a városba érkezésekor. Kifejezve külön örömét, hogy Kisvárda és a régió lakossága ide zarándoklatával tovább erősíti a közös munkát, melynek ez a kegykép érkezés is bizonyítéka. Linzenbold József római katolikus esperes plébános II. Ferenc pápát idézte e jelentős helyi esemény alkalmával.

Nem volt véletlen a Kegykép fogadásának helyszíne a Szent László szobor előtt a római katolikus templom közelségében, hiszen a város történelme szorosan kapcsolódik a helyszínhez. 1085–ben Szent László, Szent Péter és Szent Pál apostolok tiszteletére templomot alapított a jelenlegi római katolikus templom helyszínén.

Processzió a Görög katolikus templomig

–A köszöntések után gyalog, vállukon vitték, felváltva a férfiak a város főutcáján végig a görögkatolikus templomba a kegyképet. A processzió több száz résztvevője a püspök atya és a görögkatolikus papok vezetésével, a város főutcáján végig a Szent György téren lévő görögkatolikus templomig mentek. A kegyképet vivők külön erre az alkalomra előkészített emelvényre helyezték a kegyképet. A délután két órakor kezdődött Parakliszt –könyörgő ájtatosság élők érdekében az Istenszülő Szűz Máriához– Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök végezte. Három órától a „Tanúságtétel a Máriapócsi Kegyképről” Kapin István kegyhelyigazgató és Dr. Mosolygó Marcell volt Máriapócsi parókus mondják el a Kegykép történetét. Egyházközségek, város lakossága, mellett ez idő alatt köszöntötték egyházkerület, régiók hívei és közéleti elöljárói a templomban elhelyezett a Máriapócsi Szűz Mária Kegyképet.

A Kisvárdai Görögkatolikus Egyházközség énekkarának műsorán máriapócsi, s más egyházi énekek hangzottak el. A 18 órakor kezdődő előszenteltek liturgiáját is a püspök atya végezte. Este nyolc órától a kisvárdai énekkarok előadásában hangzott el Puccini miséje.

A zarándokokat egész éjjel fogadó templomban, köszöntötték e kegyképet a római katolikus hívek is, amit a nagy est zsolozsma követet. Szerdán éjjel egy órakor emlékeztek meg a résztvevő hívek a kerület elhunytjairól, virrasztással.

Egyházi iskolák liturgiája és szentmiséje

A szerdai nap utrenyével vette kezdetét, majd az Előszenteltek Liturgiáján a Szent György Görögkatolikus Általános Iskola diákjai vettek részt. Kilenc órától Római katolikus Szentmise volt a Szent László Katolikus Középiskola diákjainak részvételével. Az egyházközségek köszöntését, a Trithekti imaórát Kocsis Fülöp püspök atya celebrálta, melyen részt vettek az egyházkerület papjai is. A kegykép búcsúztatását követően vették le a kegyképet az emelvényről. Görögkatolikus papok vitték ki a templomból s helyezték el a kegyképet egy asztalra, majd az ott várakozó készenléti rendőrök mikrobuszába tették a máriapócsi kegyképet a készenléti rendőrök. Több száz, az eseményen résztvevő szomorú szívvel, könnyező szemekkel búcsúzott a Sárospatakra elindult gépjárműben lévő máriapócsi kegyképtől.

–Az elmúlt 24 órában több mint háromezren –mondta Grunda János parókus atya– zarándokoltak el Kisvárdára a Pócsi Szűzanya Csodatévő kegyképe elé. Ez idő alatt a karitászunk tagjai végig ügyeletben voltak, forró teával, kávéval, frissítőkkel, zsíros kenyérrel, pogácsákkal, süteményekkel, s kedvességükkel tették még élményszerűbbé ezt a számunkra örökké emlékezetes elmúlt huszonnégy órát. Köszönet munkatársaimnak, a pap testvéreknek, városunk vezetésének és önkormányzatának, mindazoknak, akik vállalták az őrzési szolgálatot, azoknak, akiknek önzetlen segítsége nélkül –frissítőket, süteményeket, s más étkeket biztosítottak a megjelentek ellátására – mondat befejezésül Grunda János parókus atya.

A kegykép előtt II. János Pál pápa magyar nyelven végzett el szent liturgiát 1991–ben.

A templom zarándokhellyé válásának tricentenáriuma alkalmából számos más eseményt is szervez a Hajdúdorogi egyházmegye. Az emlékévet március 24–én, a kegykép visszaérkezése utáni ünnepélyes vecsernyével nyitják meg, amelyen jelen lesz Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Kongregáció prefektusa.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!