Kisvárda hírei

2015.03.30. 17:51

A megvádolt könyvbemutatója Kisvárdán

Kisvárda - A Várday István Városi Könyvtár, és a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete által rendezett 260. Könyvtári Csevegése március 28– án /szombaton/ délután négy órától volt Kisvárdán a Várday István Városi Könyvtár teltházas olvasótermében. Ez alkalommal Dr. Fazekas István Váci Mihály–díjas és Jókai–díjas költő, drámaíró volt a vendég.

Kisvárda - A Várday István Városi Könyvtár, és a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete által rendezett 260. Könyvtári Csevegése március 28– án /szombaton/ délután négy órától volt Kisvárdán a Várday István Városi Könyvtár teltházas olvasótermében. Ez alkalommal Dr. Fazekas István Váci Mihály–díjas és Jókai–díjas költő, drámaíró volt a vendég.

A könyvbemutató vendégeit és az olvasótermet zsúfolásig megtöltő érdeklődőket Szivák Gábor igazgató köszöntötte.

„A megvádolt” című drámáját –id. Dr. Béres Józsefről szól–mutatta be Kaiser László író, költő, dramaturg, aki szerint a darab – amellett, hogy egy igaz ember igaz küzdelméről szól – dramaturgiailag is hiteles mű.

Fazekas István új darabja, A megvádolt, a költő–író szerző hihetetlenül értékes és érdekes műve –kezdte a kötet bemutatását Kaiser László. Fazekas mögött megannyi alkotás és megannyi kötet, (eddig összesen 17), elsősorban versek, de prózai írások és műfordítások is. És közeledvén az ötvenhez: megannyi élettapasztalat is, szerzőként, állampolgárként, ügyvédként egyaránt. És mögötte még nem véletlenül, három megírt dráma! A megvádolt a szerző által régóta dédelgetett Béres–cseppekről szóló dráma…Dráma ez a javából! Fazekas István bravúros módon tágítja, egyben sűríti a feszültséget.

Az 1973 tavasza és 1976 eleje között, tehát a Béres–cseppek felfedezése és ingyenes, a betegeknek ajándékba adott kezdeti felhasználása idején zajlott események egy része csupán Béres József kisvárdai meghurcoltatása a tiltásból a házkutatáson át a megbilincselésig. A színpadi történet más, helyszíne Kassa; az itt élő költő–színész házaspár sorsa (hűség, hűtlenség, tisztesség, árulás, ital, mint pótcselekvés) a felvidéki értelmiségről helyzet jelentés, nagyobb öleléssel közelítve: a Kárpát–medencei magyarságról….Fazekas István új darabja, A megvádolt, a költő–író, szerző hihetetlenül és érdekes műve."

Béres József bevonult a szépirodalomba, dráma formájában

Dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke, édesapját bemutató különleges érdekességekkel, a közelmúltban megtalált, korabeli dokumentumokkal illusztrálva (1973–76) visszaemlékezett édesapjára, a meghurcoltatástól kezdve a méltó elismerésig.

–A jó mű az, ami maga az élet. Ennek a 2015–ös esztendő, mely ünnepi év, hiszen id. Dr. Béres József bevonult a szépirodalomba könyvformájában, mondta a 2006–ban elhunyt kutató fia, Dr. Béres József.

Személyes ismeretség

–Jóska bácsit személyesen ismertem, –mondta drámájáról a szerző– s már gyerekként is sok minden megfogalmazódott bennem az ő meghurcoltatásával kapcsolatosan. Voltak olyan földhöz vágó személyes tapasztalataim is, melyeknek köszönhetően át tudtam érezni azt, hogy milyen lehetett Béresnek a hamis vádak örvényében átölelni a gyermekeit. Az emberiség történetében gyakran vannak bizonyos közösségi, társadalmi normák, amelyek sokszor éppen a haladás gátjai, ám a stabilitás érdekében kénytelenek vagyunk együtt élni velük. Azután egyszer csak jön egy „lázadó”, aki magasabb rendű értékeket állít szembe a fennálló törvényekkel. Amikor ez a hős eljut odáig, hogy nemet mond a megalkuvást váró hatalom kegyeire, a bukása is győzelem lesz. Az igazságot ideig–óráig el lehet tiporni, meg lehet alázni, képviselőit agyon lehet ütni, de legyőzni nem lehet.”

Beszédében szólt, s egyben megköszönte magyar tanárjának, a jelenlévő Bakajsza Andrásnak irányító segítségét, s mindazoknak, akik e mű megírásában nagyon sokat segítették, a történelmi hűség valóságtartalmának megírásában. A dráma további sorsáról a következőket mondta:

Érdeklődő színházak

– A darabra több színház is "bejelentkezett", tárgyalások vannak folyamatban a Nemzeti Színházzal, az Új Színházzal, a József Attila Színházzal és a szolnokiakkal is.

A Könyvtári csevegésen megjelentek közül elsőként a volt magyar tanár Bakajsza András szólt a szerzőről, emberi tartásáról s az eddig megjelent művekről. A jelenlévők közül egy másik hozzászóló azt kérdezte, javasolta, hogy a művet Kisvárdán is be kellene mutatni, mert az szorosan a városhoz kötődik, mind történetében mind alkotójának, a városban eltöltött éveihez.

Való igaz, hogy ez a dráma, annak története és a szerzője kisvárdai, megérdemelné az ősbemutató helyszínét. Akár a Várszínházi Esték programjában, vagy a felújított Művészetek Házának színpadán.

A könyv bemutató végén a szerző dedikálta könyvét.

 - Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!