Kisvárda hírei

2015.03.10. 09:50

Bölcsőde átadás Kisvárdán

Kisvárda - Az Európai uniós és állami támogatással, a Hajdúdorogi Egyházmegye és a Kisvárdai Görög katolikus Egyházközség új intézményének átadása, megszentelése és megáldása volt március 8–án, vasárnap a késő délutáni órákban Kisvárdán a Szent György téren.

Kisvárda - Az Európai uniós és állami támogatással, a Hajdúdorogi Egyházmegye és a Kisvárdai Görög katolikus Egyházközség új intézményének átadása, megszentelése és megáldása volt március 8–án, vasárnap a késő délutáni órákban Kisvárdán a Szent György téren. Az európai uniós előírásoknak mindenben megfelelő új létesítmény 52 gyermek számára biztosítana férőhelyet. A létesítmény az uniós normáknak megfelelően épült meg, a szükséges kiszolgáló részekkel együtt. A megépült bölcsőde költsége mintegy 160 millió forint – melynek 95 %–os pályázati pénz, a többi önerő. Az új bölcsőde átadását megelőzően Mosolygó Béla kerületi esperes és a kerület paptestvérek részvételével Szent Liturgia volt a templomban.

Házszentelési szertartás

A házszentelési szertartást a bölcsőde megáldását és szentelését Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök celebrálta. A meghívott vendégek, a testvéregyházak, képviselői, a tervezést és az építést végzők képviselői bemutatását, üdvözlését követően Bogáti János miniszteri megbízott, a kisvárdai Járási Hivatal vezetője mondott ünnepi köszöntőt. Beszédében külön kiemelte, hogy a bölcsőde létrejötte egy újabb hozzájárulás ahhoz a közös erőfeszítéshez, amely az újonnan létesülendő munkahelyekért, intézményi fejlesztésekkel a magyar családokért nap, mint nap teszünk.

Leleszi Tibor polgármester ünnepi beszédében kiemelte: –A gyermekeink jövőjéért mindannyian felelősek és elkötelezettek vagyunk. A most átadásra kerülő bölcsőde a korai fejlesztés egyik nagyon fontos állomása lesz. Újabb bizonyítékát adtuk annak, hogy közösen teszünk a városért. Közösen kell építkeznünk, együtt, hogy ilyen és ehhez hasonló eredmények szülessenek Felső–Szabolcs központjában Kisvárdán. A legfontosabb építkezés ezt követően kezdődik, a gyerekek nevelése. Az ünnepi szalagátvágást követően mondott ünnepi köszöntőjében Kocsis Fülöp megyéspüspök többek között a következőket mondta.

Ez a bölcsőde legyen hírnök

–A nőnap estéjét megelőzően egy különleges eseménnyel indult a mai nap. Mindannyiunk édesanyja elindult felénk, hiszen Máriapócsról elindult az ikon, a Kegykép mely kedden érkezik Kisvárdára. Ez a mostani ünnepség összekapcsolódik ezzel a különleges eseménnyel, azzal, hogy nem mi megyünk oda Máriapócsra, hanem édesanyánk jön látogatóba hozzánk, meglátogatni gyermekeit. Most amikor egy bölcsődét adunk át, ezzel is bizonyítjuk, hogy mennyire fontos a gyermekek életének megalapozása. Ezt biztosítja ez a létesítmény, melyben a foglalkozásaikon keresztül ezek a kicsiny gyermekek értékes emberré fejlődjenek. Soha ne feledkezzünk meg arról, hogy mi mindannyian gyermekek vagyunk Isten gyermekei. Ez az épület nem csak a görög katolikusoké, mindenkié. Nagy szeretettel várjuk ide a város más felekezetű gyermekeit, minden bölcsődés korú gyermeket. De más rendezvényeknek is helyszint biztosítunk. Célunk, hogy ez a bölcsőde sokcélú legyen, a gyönyörű szép udvarával, belső tereivel, itt a templom mellett. Ez a bölcsőde legyen hírnök, legyen nyitott mindenki számára. Istennek legyen hála, – fejezte be köszöntőjét Kocsi Fülöp püspök. Az bölcsőde átadásán az Angyalkert Görögkatolikus Óvoda, a Szent György Görögkatolikus Általános Iskola tanulói ünnepi műsorral járultak hozzá az átadási ceremónia ünnepélyesebbé tételéhez. Kocsi Fülöp a hajdúdorogi megyéspüspök olajkenettel látta el az intézmény falait, s szentelte meg az új épületet. A kisgyermeknevelők –a bölcsőde dolgozói– és gondozók szeretnének megfelelni, „Engedjétek hozzám a gyermekeket” Jézusi mondásnak és a szülők elvárásainak. Az itt dolgozók mindannyian a gyermekek iránti szeretetükkel kívánnak pótanyukák, lenni. - Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!