Kisvárda hírei

2015.03.05. 12:12

Új görögkatolikus bölcsőde Kisvárdán

Kisvárda - A kisvárdai görög katolikus egyházközséget 100 éve hozták létre. Őseinek hite nevelte, s most láthatóak és érzékelhetőek az eltelt évek gyümölcsei.

Kisvárda - A kisvárdai görög katolikus egyházközséget 100 éve hozták létre. Őseinek hite nevelte, s most láthatóak és érzékelhetőek az eltelt évek gyümölcsei.

Csak a jól láthatóakat és érzékelhetőket vegyük sorra. Megszépült a templom, új a város ékességét növelő, a stációkkal beépített park, de van parókia is. De már van új bölcsőde, bővült az óvodai rész, s korszerűsödött az általános iskola is. Sikeres és kedvelt a házi segítségnyújtó szolgálat. Mindezek mellett, s ezzel együtt a lelki és közösségi megújulás is folyamatos. A jelen pedig az eltelt időszak fejlesztését is mutatja.

Félszáz új bölcsődei férőhely

– Négy csoportban több mint félszáz gyermek elhelyezésére van lehetőség a bölcsődében a Rákóczi Ferenc úti görögkatolikus templomhoz közeli területen – mondta Grunda János parókus atya. Az európai uniós előírásoknak mindenben megfelelő új létesítmény 52 gyermek számára biztosítana férőhelyet. A létesítmény az uniós normáknak megfelelően épült meg, a szükséges kiszolgáló részekkel együtt. A megépült bölcsőde költsége mintegy 160 millió forint – melynek 95 %–os pályázati pénz, a többi önerő. Az atya hozzátette, hogy a bölcsődével együtt több új munkahelyek is létrejöttek Szabolcs–Szatmár–Bereg megyében Kisvárdán.

Rózsa Mária intézményvezető elmondta, hogy az átadást követően egy csoporttal indulnak. Az intézményvezető mellett, két fő kisgyermeknevelő–gondozó, két fő technikai személyzettel kezdik meg a munkát.

Az elmúlt napokban a dolgozók, önkéntesek együttes munkával, csinosítgatták, berendezték, s tették még otthonosabbá a csoportszobákat, valamint a külső tereprendezési munkálatokban is segítettek.

Vasárnap ünnepélyes átadás

A Hajdúdorogi Egyházmegye, valamint a Kisvárdai Görög Katolikus Egyházközség által, európai uniós és állami támogatásból felépített bölcsőde átadása, március 8–án 16.30–kor lesz. A Szent liturgiát követően ünnepi beszédet mondanak –a bölcsőde épületében– Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye megyéspüspöke, Dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter, valamint Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere.

Az ünnepi műsorban közreműködnek a Szent György Görögkatolikus Általános Iskola diákjai és az Angyalkert Görögkatolikus Óvoda óvodásai.

A bölcsőde épületének megáldási szertartását Kocsis Fülöp megyéspüspök végzi.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!