Kisvárda hírei

2015.03.03. 17:37

Védjük meg a vesénket!

Nyíregyháza - A cukorbetegség és a hipertónia a legfontosabb kockázati tényezők a vesebetegség kialakulásában.

Nyíregyháza - A cukorbetegség és a hipertónia a legfontosabb kockázati tényezők a vesebetegség kialakulásában.

A Nemzetközi Nephrológiai Társaság (ISN) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (IFKF) magyar kezdeményezésre minden év márciusának második csütörtökét a vese világnapjának nyilvánította. Célja, hogy felhívja a figyelmet a vese fontos szerepére, csökkentve ezzel a vesebetegségek, a veseelégtelenség, valamint a társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát.

A nemzetközi kezdeményezéshez évek óta csatlakozik a B. Braun Avitum dialízishálózata is, amelynek nyíregyházi dialízisközpontjának munkatársai március 11-én 13 órától a Korzó Bevásárlóközpontban szakmai és felvilágosító programmal várják az érdeklődőket a világnap alkalmából.

– Hangsúlyozni kell, hogy a cukorbetegség és a hipertónia a legfontosabb kockázati tényezők a vesebetegség kialakulásában, ezért ösztönözni kívánjuk a lakosságot a szűrővizsgálatokon való részvételre – jelenti ki dr. Szegedi János főorvos, a nyíregyházi 2. számú Dialízisközpont orvosigazgatója. Hazai adatok szerint évente 12 000 betegnél van szükség művesekezelésre, 2014-ben több mint 300 vese­transzplantáció történt, hazánkban mintegy 3000 beteg él átültetett vesével.

Az időben elvégzett vér-, vizeletvizsgálat lehetősséget teremt a vesebetegség korai felismerésére, a hatékony kezelésre, a veseműködés romlásának megállítására, a társuló szív-, érrendszeri szövődmények megelőzésre. A vesebetegség korai felismerése és kezelése, a vesebetegek gondozása lehetőséget teremt a szövődmények megelőzésére, a dialízisig terjedő idő meghosszabbítására, a hatékony transzplantációs program működtetésre.

Az idei, immár 10. vese világnap fő témája az ideális folyadékfogyasztás – avagy mit, mikor és valójában mennyit igyunk?

– Régi bölcs javaslat napi nyolc pohár víz fogyasztása, a szakmai ajánlások szerint a napi két liter, elsősorban szénsavmentes víz fogyasztása ajánlott – mondja az orvosigazgató. – Megfelelő folyadékfogyasztással a vese megtisztítja a szervezetet a felesleges sótól, a húgysavtól és a mérgező anyagoktól. Sajnos, az emberek többsége naponta igen kevés folyadékot iszik, pedig a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztásával nagyon sokat tehetünk szervezetünk, a veséink egészségének megőrzéséért. A folyadék­egyensúly rendkívül fontos, jó azonban tudni, hogy míg a megelőzés és a romló veseműködés kezdeti szakaszában fokozott folyadékbevitelre van szükség, addig a veseelégtelenség késői stádiumában ez az elv megfordul, mert a vese már nem tudja kiválasztani a felesleges folyadékot, így a túlzott folyadékbevitel ártalmas lehet.

A vese feladata

A vese elsődleges feladata a testfolyadékok egyensúlyban tartása, a felesleges ásványi anyagok és anyagcsere-termékek kiszűrése a vérből, melyek a vizelettel ürülnek ki. A vese emellett komoly szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, a vörösvértestek képzésben, az egészséges csontozat fenntartásában.

A vesék betegségei kialakulhatnak akutan, de gyakrabban lassan, tünetmentesen fejlődnek ki, így a betegek nem is tudnak a betegségükről, csak a súlyos, életveszélyes állapot kialakulásakor figyelnek fel a vesebetegségekre.

Az életben tartó kezelés

Ma már a krónikus vesebetegséggel hosszú távon együtt lehet élni, és az életben tartó dialíziskezelés minden beteg számára elérhető. A B. Braun Avitum hálózatában kezelik a magyar vesebetegek közel 40 százalékát.

– Megyénkben Kisvárdán, Mátészalkán és Nyíregyházán jelenleg 376 betegnek nyújtunk világszínvonalú kezelést. Mindhárom központban a hét minden munkanapján a nephrológiai szakrendelés a vesebetegek rendelkezésére áll. A dialízisszolgáltatás színvonalának folyamatos fejlesztése, valamint a betegek életminőségének javítása iránti elkötelezettségünket jól tükrözi, hogy számos nemzetközi elismerés után hálózatunk nemrégiben elnyerte a legrangosabbnak számító hazai minőségi elismerést, a „Nemzeti Minőségi Díjat” – említette dr. Szegedi János.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!