Kisvárda hírei

2015.04.22. 17:53

Kisvárdai diáknál csillog az arany Kazinczy-jelvény

Kisvárda - A Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére kuratóriuma a 2014-2015. tanévre is meghirdette a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt az általános iskolák 5-8. évfolyamos tanulói részére. Ez a versenyforma az ifjúság anyanyelvi nevelését, a beszédkultúra javítását szolgálja.

Kisvárda - A Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére kuratóriuma a 2014-2015. tanévre is meghirdette a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt az általános iskolák 5-8. évfolyamos tanulói részére. Ez a versenyforma az ifjúság anyanyelvi nevelését, a beszédkultúra javítását szolgálja.

A vetélkedő résztvevőinek egy kijelölt kötelező és egy magukkal hozott szabadon választott 20 - 25 soros prózai szöveget kellett a helyszínen felolvasniuk. A szöveg csak eredeti, magyar ─ 20-21. századi ─ közlő prózai stílusban (irodalmi vagy igényes köznyelven) megírt mű lehetett, amely nem tartalmaz párbeszédet. A 7-8. osztályosoknál kívánatos volt az esszé- vagy tanulmányrészlet. A verseny, minden tanévben, 3 fordulóból áll: 1. iskolai forduló, 2. városi, város környéki (kerületi), kistérségi forduló, 3. regionális forduló.

Az utolsó megmérettetésre, a regionális fordulóra Kisújszálláson került sor 2015. április10-12. között. Mivel mind az iskolai, mind a városkörzeti fordulót megnyerte, így ide érkezett a kisvárdai Somogyi Rezső Általános Iskolából Deák Dorka Gabriella, 8. b osztályos tanuló.

Dorkának kicsi kora óta élete központi részét képezi a magyar nyelv szeretete. Első osztálytól kezdve rendszeresen részt vesz anyanyelvhez kapcsolódó versenyeken, rendszerint kimagasló eredménnyel. Ez pedig itt a legújabb: Kisújszálláson, 70 társával együtt állt zsűri elé, és bizonyította be, hogy milyen szépen beszél, elnyerve ezáltal a méltán megérdemelt,

kiemelet arany minősítést. A Szép magyar beszéd verseny országos döntőjében tehát, Dorkát aKazinczy-jelvény arany fokozatával tüntették ki.

Dorka szerencsésnek tartja magát, mert iskolájában, a kisvárdai Somogyi Rezső Általános Iskolában, elkötelezett magyartanárok segítették alsó tagozattól kezdve. Tóthné Sáreczky Zsuzsanna tanító néni ismertette meg a magyar nyelv és irodalom szépségeivel, ő vezette be Dorkát az írás, olvasás tudományába. 3. és 4. osztályban Németh–Tóth Hajnalka tanító néni segítségével diáklányunk számos körzeti, megyei, és országos, főleg vers- és mesemondó versenyről tért haza kiemelkedő helyezésekkel. Majd következett a felső tagozat és a felfelé ívelő pálya. A tehetség továbbra is töretlen volt. Ekkor Tamásné Dicső Ágnes igazgató helyettes asszony egyengette Dorka útját, majd 7. osztályban Vágnerné Baksa Anikó, jelenlegi felkészítő pedagógusa vette gondjaiba, aki fáradtságot nem kímélve, mindenféle nívós megmérettetésen részt vett tanítványával, s biztatta őt arra, hogy ne csak a versmondásban kamatoztassa tehetségét, hanem a prózamondás területén is tegye próbára magát.

- Korbácsné Rubóczki Anita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!