Kisvárda hírei

2018.07.01. 10:31

A kisvárdai fesztivál még mindig tud újat mutatni

Kisvárda - Ezt az eseménysorozatot ki lehet és ki is kell tenni a kirakatba.

Kisvárda - Ezt az eseménysorozatot ki lehet és ki is kell tenni a kirakatba.

– Bár a rendezvénysorozat már harminc éves, még mindig képes újat mutatni, újat mondani és ez az egyik legnagyobb értéke. Olyan tűzként lobog a kultúra egén, amit nem lehet eloltani – mondta a Magyar Színházak XXX. Kisvárdai Fesztiváljának szombati záróünnepségén Leleszi Tibor, a város polgármestere. – A színházhoz emelkedettségre, kreativitásra és ösztönös zsenialitásra van szükség, a Kisvárdán fellépő társulatok pedig immár három évtizede bebizonyítják, hogy mindez megvan bennük. Estéről estére elrepítenek bennünket egy sajátos világba, hogy élményekkel, érzésekkel távozhassunk. Átadják nekünk a pillanat varázsát – köszönet jár ezért nekik. És köszönet jár a közönségnek is, akik nélkül nincs színház, és akik éltetik ezt a sorozatot. Nagy utat jártunk be, és sikerült elérni, hogy a fesztivál találkozóhely lett, ahová szívesen járnak a társulatok és a szakmabeliek – tette hozzá a polgármester.

Sokan elirigyelték

– Jártam már itt rendezőként és igazgatóként is, így amikor kineveztek, az első fontos esemény, amit a naptáramba beírtam, az a fesztivál záróünnepsége lett – mondta köszöntőjében Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, aki úgy fogalmazott: ez egy olyan eseménysorozat, amit ki lehet és ki is kell tenni a kirakatba. – Sok város elirigyelte már Kisvárdától a fesztivált, azt hangoztatva, hogy náluk jobb helyen lenne, ez pedig az elismerés jele. Az alkotóközösségeknek és a közönségnek köszönhetően ez a sorozat harminc éve biztosít találkozási lehetőséget a magyar színházaknak, amelyeket nem választhatnak el földrajzi határok. A teátrumok felelőssége óriási, hiszen jobbá kell tenniük a nézőik mindennapjait, de abban is segítséget kell nyújtaniuk, hogy amikor arra szükség van, az emberek tudják, hogy milyen dalhoz vagy vershez fordulhatnak – hogy például egy születésnapon ne a Happy Birthday-t énekeljék – mondta az államtitkár, és hozzátette: szeretne majd itt lenni az ötvenedik fesztiválon is, ezért kéri a szervezőket, ne feledkezzenek meg róla és hívják majd meg.

Fotók: Dodó Ferenc

A gálát a Fővárosi Nagycirkusz artistáinak látványos, a fizika törvényeit meghazudtoló produkciói zárták, Tompos Kátya és Hrutka Róbert pedig a Keresztül Európán című műsorukból adtak elő részleteket: hallhattunk orosz népdalt, francia sanzont, Weöres Sándor-verset jazz-be öntve, de közös szerzemények is szerepeltek a repertoáron.

KM


A köszöntők után Nyakó Béla fesztiváligazgató elismeréseket adott át azoknak, akik sokat tettek azért, hogy a sorozat immár harminc éve működhet. Emlékplakettet kapott mások mellett Leleszi Tibor polgármester, dr. Seszták Miklós, a Kárpát-medencei gazdaságélénkítésért és a turisztikai fejlesztések koordinációjáért felelős kormánybiztos, a nagyváradi színház művésze, Hajdú Béla, aki a legtöbb fesztiválon vett részt, Pribula László, aki három évtizeddel ezelőtt útjára indította a sorozatot és azok a várszínházi dolgozók is, akik minden évben dolgoztak a sikeres lebonyolításon. Ezt követően átadták a fesztivál díjait. Az EMMI Életmű-díjat adományozott Vidnyánszky Éva nyugalmazott középiskolai tanárnak és Bíró Józsefnek, a marosvásárhelyi és a kolozsvári társulat művészének. Az EMMI legjobb előadásnak járó fődíját az Újvidéki Színház társulata kapta a Borisz Davidovics síremléke című előadásért, a legjobb társulatnak járó elismerést pedig a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház érdemelte ki a Chioggiai csetepaté című előadásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!