Zajta

2020.09.04. 11:36

Múltidézés és megyenapi ünnepség Zajtán

Július helyett szeptemberben rendezi meg Zajta a visszatérés napi megemlékezést.

Minden évben július 4-én Zajta önkormányzata megemlékezik a visszatérés napjáról. A románok ugyanis 1920-ban az előírásoknak megfelelően nem vonultak ki a községből, s vitéz Gaál Lajos kántortanító éberségének volt köszönhető, hogy ezt jelezte a magyar kormánynak, s a kormány fellépésének hatására a megszállók visszaadták hazánknak Zajtát.

A kántortanító ugyanis korábban látott egy térképet, amelyen Nagypeleske és Zajta között húzták meg a trianoni határt.

Pihenőpark a központban

A határ menti kistelepülés önkormányzata az egészségügyi veszélyhelyzet miatt júliusban nem tarthatta meg az ünnepséget, a megemlékezést eltolták szeptember 12-re. A jelenlegi tervek szerint megtartják a megemlékezést, amit kibővítenek megyenappal is.

A megemlékezés és a megyenapi ünnepség 14 órakor kezdődik a művelődési ház melletti parkban. A múlt eseményeinek felidézése után felavatják a község I. világháborús és trianoni emlékművét ott a település központjában. Egy nyertes pályázatnak köszönhetően ugyanis pihenőparkot alakítanak ki a település központjában, s annak lesz az éke a Sándor Attila székelyudvarhelyi fafaragó által készített emlékmű.

Katona és turulmadár

A fájó történelmi múltat felidéző emlékműnek része lesz egy I. világháborús katona, a történelmi Magyarország térképe és egy turulmadár. Olvasható lesz majd az I. világháborúban elesett 26 zajtai hősi halott neve is.

Az eddigi tervek szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter avatná majd fel az emlékművet.

A megyenapi kitüntetések átadása után kulturális program vár az érdeklődőkre a szabadtéri színpadon. Fellép a zajtai férfikórus, a Vitéz Gaál Lajos Kulturális Egyesület énekkara, a rozsályi Hajnalpelika Kisszínpad tagjai pedig az István, a király című rockoperából adnak elő részleteket.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!