PÁLYAORIENTÁCIÓ

2021.12.08. 16:42

Online segítik a pályaválasztást

A Nyíregyházi Televízió stúdiójába várják a szakképzési centrumok és a tankerületek képviselőit.

Forrás: KORMÁNYHIVATAL

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kiemelten foglalkozik a pályakezdő fiatalok elhelyezkedési és továbbképzési lehetőségeivel, munkaerő-piaci helyzetük értékelésével, javításával, pályaválasztásuk elősegítésével. Életünk első igazán fontos és meghatározó lépéséről beszélt lapunknak Román István kormánymegbízott, a megyei kormányhivatal vezetője.

– A pályaorientációt az iskolakínálaton kívül általában a gyerekek érdeklődése befolyásolja, amely 14 éves korban, a középfokú pályaválasztás időpontjában még gyakran bizonytalan és kialakulatlan. Sok diáknak szüksége van a család, a szülők, a pedagógusok, a szakemberek segítségére is. A személyiség, a családi háttér, az iskola, a pályaismeret, a közösség, a munkaerőpiac szükséglete és a társadalmi struktúra mind--mind nagy nyomással nehezedik a gyerekek és a szülők vállára. Ezért is tekintjük kiemelt feladatunknak, hogy bemutassuk a megyében élő fiatalok előtt álló lehetőségeket.

– Ehhez nyújt nagy segítséget a „Dönts jól, a jövőd a tét!” Pályaválasztási Kiállítás, amelyet évről évre megrendezünk. Sajnos a pandémia mindenre rányomta a bélyegét, a járványügyi helyzet miatt, kihasználva a 21. század adta technológiai lehetőségeket, most online szeretnénk ugyanazt a célt elérni, mint eddig. Azaz hathatós segítséget kívánunk nyújtani a továbbtanulni szándékozó diákoknak iskola­választásról, szakmákról, lehetőségekről.

 

Átfogó képet adnak

 

– Az érdeklődők bekapcsolódhatnak egy nagyon informatív kerekasztal-beszélgetésbe, ahol képzési területeket bemutató szakemberek, intézményvezetők, pályaválasztási tanácsadók, a tankerület vezetője, a szakképzési centrum vezetője adnak átfogó képet a megye iskolarendszerű képzési lehetőségeiről, az intézményekben folyó képzési programokról, a lehetséges továbbtanulási irányokról, a gyakorlati szakképző helyekről, továbbá a munkaerő-piaci igényekről és esélyekről – mondta Román István.
December 8-án, azaz ma 10 órától a Nyíregyházi Televízió stúdiójába várják a megyei szakképzési centrumok, a megyei tankerületek és az oktatási központok képviselőit.
Az online kerekasztal-beszélgetést a szerdai élő közvetítés utáni napokon a televízió többször megismétli. A tartalom természetesen online is elérhető a Nyíregyházi Televízió YouTube­-csatornáján, amihez könnyűszerrel hozzá lehet férni a nyiregyhaza.hu oldalról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!