Kultúra

2012.06.08. 17:59

Visszakerült a latin dzsessz a Grammy-kategóriák közé

London, 2012. június 8., péntek (MTI) - Újra díjazza az amerikai Lemezakadémia az év legjobb latin dzsessz albumát, a tavaly száműzött mezőny visszakerült az önálló Grammy-díjkategóriák közé.

London, 2012. június 8., péntek (MTI) - Újra díjazza az amerikai Lemezakadémia az év legjobb latin dzsessz albumát, a tavaly száműzött mezőny visszakerült az önálló Grammy-díjkategóriák közé.A Grammy szervezői a Lemezakadémia díjaival kapcsolatos változások között jelentették be, hogy a latindzsessz-közösség igényét figyelembe véve ismét visszaillesztik a kategóriát a többi sorába - ismertette a BBC online hírszolgáltató pénteken.

A latin dzsessz album tavaly szűnt meg önálló díjkategóriaként a latin zenészek legnagyobb felháborodására. A közösség bírósághoz is fordult az ügyben, ám keresetüket áprilisban elutasították.

Neil Portnow, a Lemezakadémia elnöke azonban bejelentette, hogy mint minden évben, idén is felülvizsgálták a díjak struktúráját, felmérték a beérkezett javaslatokat, hogy kiegyensúlyozott eredményre jussanak.

"A közösség idén jó javaslattal állt elő, és ennek az eredményét látjuk most" - tette hozzá a latin zenészekre utalva.

 Tavaly a latin dzsessz album kategóriát beolvasztották a legjobb instrumentális dzsessz kategóriába, így jelentősen kiszélesítették és megnövelték a díjért indulók mezőnyét.

A Grammy-díjak körüli változások között szerepel egy új kategória, a legjobb urban kortárs album, valamint a legjobb klasszikus kompendium bevezetése. A latin pop, rock vagy urban album kategóriát pedig kétfelé osztják, így díjat kap a legjobb latin pop, illetve a legjobb latin rock, urban vagy alternatív album. A Banda vagy Norteno album és a regionális mexikói vagy Tejan album ugyanakkor összeolvad, és a legjobb regionális mexikói zenei album mezőnyébe kerül.

 Az újítások közé tartozik az év zenei oktatója-díj, amelyet olyan személyeknek szánnak, akik a zenei nevelés területén alkotnak maradandót.

A Grammy-jelöléseket december 5-én jelentik be az Egyesült Államokban, a díjátadó ceremóniát 2013. február 10-én tartják - írta a bbc.co.uk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!