Kultúra

2017.08.26. 14:26

Muzsik és Volkova hazatér: érkezik a Vidorra a záhonyi duó

Nyíregyháza, Záhony – A testvérpárt évekkel ezelőtt a ZUP zenekarban ismerhettük meg, ám azóta új formációban rabolják a zeneszerető szíveket.

Nyíregyháza, Záhony – A testvérpárt évekkel ezelőtt a ZUP zenekarban ismerhettük meg, ám azóta új formációban rabolják a zeneszerető szíveket.

A legutóbbi beszélgetésünk óta Muzsik (Farkas János) és Volkova (Farkas Krisztina) körül 180 fokot fordult a világ, ráadásul nemrégiben hatalmas elismerést kaptak, elnyerték a Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai díját. Ebből az alkalomból, illetve a Vidor Fesztivál apropóján kicsit szétnéztünk a házuk táján, Muzsik pedig nem fukarkodott a válaszokkal.

ZUP néven ismertek meg az olvasók, összefoglalnád, hogy azóta mi történt veletek és hogyan alakult ki a jelenlegi formáció?

Muzsik: Egy évvel ezelőtt csak annyi volt biztos számunkra, hogy másképp akarjuk kifejezni magunkat a zenében, mint addig. Mivel gyakorlatilag egy duóra fogyatkozott a zenekar, ez a hangzásunkat is nagyban megváltoztatta. Konkrétabb és nyersebb lett a mondanivalónk. A tagcserék is kikezdték kicsit az addigi irányba vetett lelkesedésünket. Lassacskán megérlelődött a gondolat, hogy ezt egy új formációban kell tovább vinnünk. Ez lett a Muzsik és Volkova.

Számítottatok az elismerésre Veszprémben? Hogyan éltétek meg a fesztivált?

Muzsik: Onnantól kezdve, hogy lehetőséget kaptunk a megmérettetésre, megvolt a matematikai esélye annak, hogy díjazzák a produkciónkat, ezért persze eljátszottunk a gondolattal, még poénkodtam is előtte, hogy nincs egy göncöm, amit felvehetnék a díjátadóra...

A fesztiválon már csak az számított, hogy mi is és a közönség is a lehető legjobban érezze magát. Négy napon át más-más helyszíneken játszottunk a belvárosban. Sokféle embernek volt lehetőségünk bemutatkozni, és rengeteg zenész kollégát ismertünk meg. Tényleg minden a zenéről szólt Veszprémben. Minket teljesen magába szippantott a fesztivál hangulata.

Mik a jövőbeli tervek?

Muzsik: Szeretnénk egy klasszikus értelemben vett nagylemezt felvenni. Egy albumot, ami méltó mementója lehet annak, amilyen állapotban éppen vagyunk. Azért reméljük, kerül majd vidám dal is a lemezre. Szeretnék egyszer fellépni a Müpában is, mert szerintünk tök jól megszólalnának a dalaink abban az impozáns koncertteremben. Szóval sokat kell még dolgoznunk, hogy még többet dolgozhassunk.

Hogyan zajlik egy dal születése? Ki komponálja a zenét, és ki írja a dalszövegeket?

Muzsik: Számos utat járhat be egy ötlet, mire dal lesz belőle. Ha lesz egyáltalán. Mindenképpen egy személyes élményben, vagy tapasztalásban gyökerezik. A közös munka ott kezdődik, amikor bedobja valaki a kis témáját, szövegkezdeményét, a másik pedig hozzátesz, vagy elvesz belőle, de mindenképp ellenjegyzi. Itt lehetnek apró konfliktusok. Mert ugyan tesók vagyunk és szerzőtársak, de sok mindenben másképp látjuk a világot, a zenét. A közös nevező végül az lesz, ahogyan a koncerten elhangzik a dal.

Mindig örömmel vesszük, ha itthon, a régióban koncerteztek. Mikor és hol láthat titeket a közönség Kelet-Magyarországon?

Muzsik: Augusztus 27-én, vasárnap játszunk a Vidor Fesztiválon, emellett a nyáron eléggé bejártuk a környéket. Játszottunk Kisvárdán, Nyírbátorban, Mátészalkán, így talán csak télen vagy tavasszal látogatunk vissza. Most amúgy is egy lemezírós őszi időszak fog következni, ami mellett kevesebb idő jut a koncertezésre.

- SZON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!