Légi szúnyoggyérítés

2020.07.21. 14:00

A háború folytatódik: nem csak Nyíregyházán támadják levegőből a szúnyogokat

Nyíregyházán kívül Aranyosapátitól Zsarolyánig a megye több pontján irtják a szúnyogot, összesen mintegy 13 ezer hektárnyi területen. – A légi permetezéshez méhkímélő technológiával használt készítmény csak a szúnyogokat pusztítja el, más rovarokra és a meleg vérű állatokra, s az emberre ártalmatlan – mondta Horváth Péter, a Tréner Kft. ügyvezető igazgatója.

Szerdán újra hallhatjuk az AN–2-esek jól ismert dübörgését

Forrás: Archív fotó / Csáki Alexandra

A háború folytatódik: a kormány elrendelte az ország területén a csípőszúnyogok irtását. A központi kezdeményezés részeként Nyíregyháza lakott belterületén 1500 hektáron légi kémiai szúnyoggyérítést végeznek szerdán a napnyugtát megelőző másfél órában. Rossz idő esetén a védekezésre csütörtököt és pénteket jelölték ki.

Néhány óra alatt lebomlik

Fontos tudni, hogy az alkalmazott készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, meleg vérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Kérik, hogy a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat a kezelés napján gyűjtsék össze vagy takarják le. A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani, és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt érdemes megmosni.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A légi gyérítés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Alacsonyan áthúzó repülőgépek

A légi kémiai szúnyogirtást Nyíregyházán és a megye több pontján – az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – a Tréner Kft. végzi el. Két géppel szállnak majd fel a bevetésre, és számíthatunk a házak fölött kis magasságban áthúzó AN–2-esek jól ismert dübörgésére.

– A légi permetezéshez méhkímélő technológiával használjuk fel a Deltasect Plus 1,2 ULV nevű készítményt, amely csak a szúnyogokat pusztítja el, más rovarokra és a meleg vérű állatokra, valamint az emberre ártalmatlan – hangsúlyozta lapunknak Horváth Péter, a Tréner Kft. ügyvezető igazgatója.

Azt pedig szükségtelen kiemelni, hogy ilyenkor különösen figyelnek az amúgy is szigorúan betartott repülésbiztonsági szabályokra. Gyakorlott, tapasztalt pilóták vezetik a gépeket, mindkét Ancsa fülkéjében ketten ülnek majd, valamennyien sok-sok ilyen feladatot, repülést teljesítettek már az elmúlt években, évtizedekben.

Nyíregyházán kívül Ara­nyosapá­titól Zsarolyánig a megye több pontján irtják a szúnyogot, összesen mintegy 13 ezer hektárnyi területen.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában