Magyarország

2007.12.04. 19:46

Légimentők földi baja: betonfogságban a helikopter

<p>Miskolc - Órákig működésképtelen volt a miskolci légimentőszolgálat kedden. Most nem történt nagy baj. A miniszter jövő télre ígér változást. De mi van addig? 10 négyzetméteren osztozik a veszélyes hulladék, a kerozin, a pilóta és az orvos.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/legimnetok-foldi-baja/cn/boon-news-em_01-20071204-065740"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Légimentés megyénkben (kronológia)</B></A></p>

Amikor a szolgálat kezdetekor a gépet ki szerették volna húzni, a tároló alatt beszakadt a beton, a tároló kereke pedig beszorult a körülbelül 20 centiméter mély résbe. Emiatt a helikoptert nem tudták megmozdítani. Riasztást nem kaptak, amíg több mint 2 óra múlva sikerült kiszabadítani a gépet - adta hírül a Független Hírügynökség. Turi Péter, az OMSZ Légimentő Kht. ügyvezetője elmondta azt is: a helikoptert a Miskolci Repülőklub tulajdonában lévő területen, meglehetősen mostoha körülmények között tárolják. A kht. csupán bérli a hangárt és a személyzeti helyiségeket.

Megállt az idő

Ez voltaképp nem új információ, hiszen az Észak-Magyarországnak ez év márciusában a következőket nyilatkozta Turi Péter: ,,Miskolcon indokolt az önálló bázis létrehozása. Nemcsak azért, mert a több mint 1,2 milliárd forint értéket képviselő gép is megérdemli a fűtött hangárt, de sokáig nem tartható az a helyzet, hogy az értékes orvostechnikai felszerelés, a veszélyes hulladék, a kerozin, valamint a pilóta, az orvos, az ápoló, a szerelők ugyanazon 10 négyzetméteres helyiségen kénytelenek osztozni. Csak a feladat súlyára való tekintettel adja meg a jelenlegi körülmények között az engedélyt a légügyi hatóság és az ÁNTSZ. Az Állami Autópálya Konzorcium már rendelkezésünkre bocsátotta a területet Felsőzsolca térségében, s már az építési engedélyezésnél tartunk. Semmilyen hivatalos értesítést nem kaptunk arról, hogy e folyamatot pénz hiányában le kellene állítanunk. A bázis létesítése része a kormány által elfogadott középtávú fejlesztési koncepciónak."

Jövő télig

Amikor a hírügynökség híre hozzánk elérkezett, Turi Pétert már nem tudtuk elérni. Viszont megtudtuk: a keddi kormányszóvivői tájékoztatóan Horváth Ágnes azt mondta: mind a földi, mind a légimentést fejlesztik itthon uniós forrásból, már készítik az erről szóló végleges terveket, így jövő télen várhatóan már nem fordulhat elő a keddihez hasonló eset.
Akit elértünk: a Légimenő Kht.-vel együttműködésben lévő S.T.A.R. miskolci, kimeleten közhasznú alapítvány tagja, dr. Nagy Géza főorvos. Ő is csak megerősíteni tudta, hogy feltétlenül szükség volna a körülmények javítására, hiszen minden egyéb feltétel adott: a lelkes csapat és a kiváló technika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!