Magyarország

2007.12.28. 07:48

Tizenegy ló halála: bűncselekmény nem történt

<p>Nyomozásmegszüntetéssel ért véget a két és fél hónapja történt és tizenegy ló halálával végződött "állatmérgezéses" ügy. A növényt eladó cég felhívta figyelmet arra, hogy abrakolásra, lovak etetésére nem alkalmas az anyag...</p>

Országos hír lett abból az állatmérgezéses ügyből, ami még idén október közepén történt Miskolcon. A tulajdonos tizenegy hátas és igavonó lovát vesztette el. Vasárnap reggelre virradóra titokzatos körülmények között pusztult el valamennyi.

Nem találtak mérget

A bulvársajtó és a közvélemény egy része zaftos krimit remélve azt firtatta, hogy valamilyen rosszakaró mérgezte meg a lovakat. Ez a spekuláció azonban hamarosan megdőlt, Az orvosszakértői vizsgálatok és laborelemzések során nem találtak mérget a lovak szervezetében. Debrecenben azt zárták ki az állatorvosok, hogy akkut betegség, vírus végzett volna a lovakkal. Budapesten pedig MGFHÁllategészségügyi és Diagnosztikai Igazgatóságon az elpusztult lovak gyomortartalmát, máját, az itatásra használt vizet és az abrakot vették górcső alá. Méreg nem volt azonosítható. Végül, a hetvenes években szarvasmarhák halálát okozó Xanthium italicum, magyarul olasz szerbtövis elnevezésű gyomnövény magjait fedezték fel az állatok gyomortartalmában. Az ebben lévő toxikus anyag hatása miatt lett vége a tizenegy hátas- és igavonó lovaknak.

Bűncselekmény nem történt

A szakértői véleményeket megkapta a Miskolci Rendőrkapitányság is, és immár azt vizsgálták, hogy honnan származott az abrak, ami a toxint tartalmazza. A nyomozók rátaláltak arra a cégre, ahol a lótulajdonos vásárolta az abrakot. Mint kiderült, ez a növényi anyag valamilyen napraforgó feldolgozás mellékterméke. A növényt eladó cég felhívta figyelmet arra, hogy abrakolásra, lovak etetésére nem alkalmas. Ennek ellenére került a növényzúzalék az állatok elé. A lovakat egyébként már korábban is tették ezzel az "abrakkal", de akkor nem történt baj. A lovak úgymond „kilökték” a számukra ehetetlen, és mint bebizonyosodott, veszélyes növényi részeket. A történtek idején az ebből az abrakból evett tizenkét lóból csupán egy lökte félre a szerb-tövist, ezért nem pusztult el. A többiek azonban sokat ettek belőle, ezért hulltak el. A rendőrség így bűncselekmény hiányában megszüntette a rongálás miatt indított nyomozást - tájékoztatott Nagy Sándor , a Miskolci Rendőrkapitányság sajtóreferense.

 

Kapcsolódó anyagok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!