Magyarország

2007.12.02. 20:54

Veszélyben a Túzok Life Program - az ügyészséghez fordul Illés Zoltán

<p>A fideszes Illés Zoltán szerint érthetetlen, hogy miért adott nagyfeszültségű elektromos vezeték létesítésére engedélyt a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a felső-kiskunhansági szikes puszta területére.</p>

Egy tanyához vezetnének oda egy 1,3 kilométeres légvezetéket. A legnagyobb ellenzéki párt szakpolitikusa szerint azonban ez veszélybe sodorhatja a környéken nagy számban élő túzokokat. A nagytestű madarak nem látnak jól, de gyorsan repülnek, így ha nekiszállnak a vezetéknek, az ütéstől elpusztulhatnak.

A Túzok Life Program hazánk legnagyobb költségvetésű Life programja, több mint egymilliárd forint összegű. Ennek valamivel kevesebb mint a fele uniós támogatás, a többit pedig a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium biztosítja. A program sok pénzt áldoz arra, hogy a légvezetékeket a madarak számára biztonságosabb földkábelekre cseréljék. Az ellenzéki politikus ezért sem érti, hogy akkor hogyan adhatnak most engedélyt légvezeték létesítésére. Illés Zoltán az ügyészséghez fordul védett természeti érték veszélyeztetése miatt, és jelenti az esetet az EU Környezetvédelmi Bizottságának is.

A túzok fokozottan védett madár, eszmei értéke 1 millió forint, a hazai állományt 1200 egyedre becsülik, melynek jelentős része a felső-kiskunhansági szikes puszta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!