Magyarország

2008.04.08. 20:10

Parragh László: „Nincs több türelmi idő...”

<p>Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke szerint a társadalmat fel kell készíteni arra, hogy Magyarország gazdasági szempontból elhúzódó, nehéz időszak elé néz. Ugyanakkor meg kell győzni őket az áldozatvállalás értelméről, arról, hova fogunk eljutni, ha vállaljuk a szükséges áldozatokat. Hogyan lehet, pontosabban lehet-e kommunikálni ezt? – kérdeztük dr. Parragh Lászlótól, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől.</p>

– Egy probléma esetén a legfontosabb, hogy felismerjük azt. Az első lépés, hogy beszélünk róla, mivel a nemzet már szembesült azzal, hogy bajban van a gazdaság. Ez nagyon fontos, mert csak azt követően lehet logikus szakmai véleményeket adni a probléma megoldására, ha elismerjük, hogy nehézségeink vannak. Mivel szakmai véleményből sok van, ezekből kellene összerakni egy intézkedési tervet, ami világosan megjelöli azt az utat, amelyen haladni kell – összegezte Parragh László.

A legfontosabb teendők

Hogy mit javasolna a kamara? Mint mondja, a legfontosabb az élőmunkaterhek csökkentése, a segélyezési rendszer módosítása, az uniós pénzek átcsoportosítása gazdaságfejlesztésre, a versenyképesség és a munkahelyteremtés érdekében. S nagyon fontos a gazdaságpolitika hitelének helyreállítása. Ha a lakosság azt hiszi, hogy baj van, nem vásárol. Ha nem vásárol, nem fogyaszt, ha nem fogyaszt, nincs termelés, s ha nincs termelés, nincs beruházás sem, és folytathatnánk tovább a logikai gondolatmenetet – tette hozzá.

Nincs több idő

– A legnagyobb probléma, hogy tavaly április óta nem tudunk érdemben senkivel tárgyalni a szaktárcánál. Mint ismert, akkor jelentette be a távozását Kóka János, s azt követően már nem lehetett fontos kérdésekben egyeztetni vele. Az új miniszter munkába lépése után ugyan gyorsan felvettük a kapcsolatot, de az eltelt idő rövid volt, most meg újabb helyzet állt elő. Ennél is nagyobb baj azonban, hogy ma a fontos gazdaságpolitikai kérdésekről nem a gazdasági, hanem a Pénzügyminisztériumban döntenek. Képletesen szemléltetve olyan ez, mintha egy vállalatnál nem a gazdasági igazgató, hanem a főkönyvelő hozna döntéseket. Ráadásul nincsenek prioritások, nincsenek meghatározva a célok és az ehhez szükséges eszközök, és így szétesik a gazdaság. És nincs valós párbeszéd a kormány, illetve az érdekképviseletek között – összegezte a kamara elnöke.

Nem beszélni kell róla

„Az elmúlt években a gazdaság egy részét lepusztítottuk, ezzel a lakosság és a vállalkozások egyaránt tisztában vannak. Éppen ezért nem azt várják, hogy beszéljünk a problémáról, hanem hogy legyen egy világos és elfogadott stratégia, s annak mentén induljon el végre valami. S ha elindult, és ez jó irányba vezet, magától is mellé állnak a gazdaság szereplői és a lakosság is. De! Nincs több türelmi idő, ezen az úton nem lehet tovább haladni” – jelentette ki határozottan dr. Parragh László.

– Uri Mariann –

Ezermillárdos csomag
Az MKIK ezermilliárdos gazdaságélénkítő- és adókönnyítő csomagot javasol. A javaslat kulcspontjai: átfogó közteherviselési reform, törvényi és szankcionált garanciák a túlköltés megakadályozására, kiadáscsökkentés, és legalább ezermilliárdos költségvetési pályamódosítás. Utóbbihoz az uniós források átcsoportosítását, valamint az élőmunka-terhelés csökkentését javasolják. Szükség van arra is, hogy a szociális juttatások ne csak a segélyezést, hanem a munkára ösztönzést is szolgálják, s emeljék a foglalkoztatás szintjét.
A kamara szerint vannak tartalékok az uniós pénzek felhasználása körül. Érdemes lenne újragondolni, mire fordítják ezek egy részét: kerékpárutak építésére, díszburkolatok, vagy ravatalozók felújítására. Ezek mind hasznos célok, de nem hoznak érdemi gazdasági növekedést, célszerű lenne tehát átcsoportosítani e forrásokat. Emellett a gazdaság kifehérítéséből származó bevételeket az élőmunka-terhelés csökkentésére lehetne fordítani – vagyis amennyivel többet szed be az adóhatóság a feketegazdaság elleni küzdelemnek köszönhetően, azt azonnal vissza kellene forgatni a vállalkozásokba.
Persze lényeges a kormány által nemrégiben felkínált 150 milliárdos adócsökkentési lehetőség is...

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!