Magyarország

2008.07.12. 10:20

Ellopták a megmaradt lélekharangot is Csernelyen

<p>Csernely - Visszatértek a lélekharang tolvajok Csernelyre, szombatra virradóra ellopták a két hete még otthagyott harmadikat is. Nem kizárható, hogy nem színesfém hulladéknak vitték el, hanem hiányzott a hármashangzatból a hangja...</p>

Immár egyetlen lélekharangja sem maradt a csernelyieknek abból a hármas harangegyüttesből, amit nyolcvan éve az akkor Amerikába kivándorolt helyi katolikus hívek adományaiból öntettek Sopronban - tudatta egy csernelyi olvasó szerkesztőségünkkel.

Két hete a helyszínt ismerő, felkészült bűnbanda dolgozott a temetőkápolnánál, mert négy méter magasból lopták le a súlyos zsákmányt. A község lakóit és vezetését is megdöbbentette az arcátlan lopás. A templom védőszentjéről elnevezett Szent Lőrinc harang legnagyobbik harangját háromszor csendítették meg, ha férfit temettek, a mellette lévő valamivel kisebb harangot kétszer, ha nőt temettek. A most ellopott legkisebb harangot pedig akkor, ha gyerek távozott az élők sorából.

Mától egyetlen lélekharang, nincs amit megcsendíthetnének, amikor falbeli távozik az élők sorból.

Dobos László, a helyi egyházi tanács vezetője az első két harang ellopásakor elmondta, hogy százötvenezer forint nyomravezetői díjat tűztek ki annak, aki megmondja az ügyben nyomozást folytató ózdi rendőrkapitányságnak, hol vannak az ellopott harangok, kik a lélektelen elkövetők.

A nyomravezetői díjnak egyelőre nem volt pozitív hatása. Sőt a tettesek visszatértek. Lehetséges, hogy megrendelésre jöttek ide tolvajok, hogy a hármas kolekciót egyben szerezzék meg. A múltkor valami miatt kénytelenek voltak ott hagyni a legkisebb harangot, amiért most visszatértek. A harangokat annak idején összehangolták, és egy hármashangzat muzsikája szólalt meg, amikor együtt csendítették meg valamennyit. Lehetséges, hogy az orgazda muzikális személy, aki nem a bronzért lopatott. A hármas lélekharang megszerzése volt a célja, és úgy gondolhatja, hogy csak a három hang együttes megszólaláskor éled újra, immár a saját örömére a lélekharang...

Előzmények:

  • Lélektelen lélekharang-tolvajok jártak Csernelyen
    Nyolcvan év után nem szól többé a csernelyi lélekharang, mert színesfémtolvajok leszerelték és elvitték. A helyszínt ismerő, felkészült bűnbanda dolgozott a temetőkápolnánál, mert négy méter magasból lopták le a súlyos zsákmányt. Haranglopás Csernelyen 2008.06.27.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!