Magyarország

2008.09.25. 17:58

Csákányos adósság behajtók

<p>Csákányokkal felszerelkezett munkások és próbálták behajtani egy építési vállalkozó több mint 20 millió forintos tartozását.</p>

Egy hete ultimátumot adtak a vállalkozónak: amennyiben nem fizeti ki adósságát, úgy vállalkozása telephelyét elkezdik lebontani.

Csaknem ötven, az ország minden pontjáról érkezett, csákányokkal és baltákkal felszerelt munkás kísérte a Vállalkozók Országos Érdekvédelmi Szervezetének elnökét annak a vállalkozónak a szegedi telephelyére, aki 22 millió forinttal tartozik egy siklósi építkezésekkel foglalkozó cég tulajdonosának, és hónapok óta nem hajlandó kifizetni a munkáját.

A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége éppen azért alakult, hogy segítsen az ilyen bajba jutott vállalkozásokon. "Ha kell, az összefogás erejével fogjuk visszaszerezni a nekik járó fizettséget, és nem hagyjuk, hogy a körbetartozások tönkretegyék őket" - mondta a szervezet elnöke, Éliás Ádám.

Az elnök először békésen próbált bejutni a vállalkozó telephelyére, de senki nem nyitott neki ajtót. Ekkor kerültek elő a csákányok és a balták. A telephely kapuját először megpróbálták szétverni, majd a nagykapu egyik felét leakasztották a sarkáról, úgy mentek be a telepre, ahol nem találtak senkit, akivel érdemben tudtak volna beszélni.

A szegedi székhelyű Fehér T. és tsa Kft. ellen azért léptek fel ilyen drasztikusan, mert már több hónapja tartozik: egy siklósi és harkányi nyaralókat építő beruházás után nem fizette ki az építést végző Gold Építő Bt.-t. Szűcs László a bt. tulajdonosa szerint összesen 22 millió forinttal tartozik neki a szegedi cég. Hiába próbálkozott már mindenféle módszerrel, hogy egyességre jusson a kft. vezetőjével, nem született megállapodás. Ekkor karolta fel a vállalkozót a Vállalkozók Országos Érdekvédelmi Szervezete.

Figyelmeztették

A szervezet elnöke egy hete elõször telefonon, majd e-mailben felvette a kapcsolatot a fõvállalkozóval, akit figyelmeztetett: amennyiben nem rendezi tartozását, szeptember 25-én munkásokkal érkezik a cég szegedi telephelyére és elkezdik lebontani az épületet. A bontott anyag árából pedig enyhíteni próbálják a siklósi vállalkozó kárát. Ehhez azt kérte a szervezet elnöke a kft. vezetõjétõl, hogy gondoskodjon róla: az épület üres, bontásra alkalmas állapotban legyen. Mivel a telephelyen csütörtök reggel is dolgoztak, a szervezet elnöke úgy döntött, újabb egy hét türelmi idõt ad a kft. vezetõjének. Amennyiben jövõ csütörtökig nem fizeti ki a 22 millió forintot, már senkire és semmire nem lesznek tekintettel és szétbontják a kft. telephelyét.

Az akció végére megérkeztek a helyi rendőrök is, akik meghallgatták, a szervezet elnökét, hogy miért gyűltek össze az épület előtt, majd hagyták, hogy békésen elsétáljanak.

A szegedi fővállalkozó nem akart nyilatkozni.

Hazai hírek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!