Magyarország

2008.10.11. 14:37

Megkezdődött az MSZP rendkvüli kongresszusa - új állásfoglalás készül

<p>Budapest - Szombaton délelőtt az ügyrendi bizottság jelentésével megkezdődött az MSZP rendkívüli kongresszusa a Budapesti Kongresszusi Központban - közel 800 ember résztvételével. A tanácskozáson a csütörtökre elkészített állásfoglalás-tervezet helyett újat készítenek a pénzügyi válságra való tekintettel - mondta a párt szóvivője.</p>

14:37: Veres János: október 20-ig készítik el a módosított költségvetést

Október 20-ig, a 2009-es költségvetés parlamenti vitájának megkezdéséig elvégzi a Pénzügyminisztérium és a kormány a pénzügyi válság miatt szükséges módosításokat büdzsén - mondta a pénzügyminiszter szombaton az MSZP rendkívüli kongresszusán újságíróknak. Veres János hozzátette: nincsenek tabuk a költségvetés készítésénél, így el lehet halasztani például az adócsökkentést, a módosítások érinthetik a nyugdíjrendszert, valamint a parlamenti pártoknak is változtatniuk kell az együttműködésükön.

14:01: Gyurcsány Ferenc: Magyarországot megtámadták, de az állam és a kormány jól reagált

Csütörtökön késő délután megtámadták a magyar pénzügyi rendszert, a kormányzat és az állam azonban a lehető leggyorsabban reagált, ezért a magyar pénzügyi rendszer még mindig stabil - jelentette ki Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök az MSZP szombati rendkívüli kongresszusánBudapesten. A küldöttek 3 tartózkodás mellett elsöprő többséggel elfogadták a tanácskozás állásfoglalását.

A miniszterelnök szerint a pénzügyi válság miatt a következő napokban folyamatosan egyezetni kell a pártok frakcióvezetőivel, és "olyan széles nemzeti felelősséggel kell összekapaszkodni, amilyenben csak lehetséges". A következő napok egyeztetésein az MSZP-nek is át kell lépnie saját árnyékát, és a többi pártot is arra kell kérnie, hogy adja fel eddigi merev álláspontjait a nemzeti érdekek miatt - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A kongresszus elfogadta a csütörtökön készített, de szombaton módosított állásfoglalást, három tartózkodással és ellenszavazat nélkül. A módosítások egy ponton érintették az eredeti tervezetet: eszerint a dokumentum kimondja, hogy a kongresszus támogatja a kormány és a jegybank 12 pontos javaslatcsomagját, a nemzeti csúcs összehívását, illetve a Magyarország 2020 program valamint a Haza és Haladás program párton belüli vitáját - utóbbiak az MSZP következő, várhatóan jövő tavaszi kongresszusáig fejeződnek be.

Az állásfoglalás ezenkívül kiáll az adócsökkentés halasztása mellett, illetve új elemként nemcsak a banki betétekre, hanem az uniós fejlesztésekre is vállal állami garanciát. Az elfogadott állásfoglalásban emellett arra kérik a munkavállalókat és a munkáltatókat, hogy a jövő évi bértárgyalásoknál vegyék figyelembe a kialakult gazdasági helyzetet. A dokumentum felkéri a pártokat, hogy jelenleg csak a magyar gazdaság, az alkalmazottak és a vállalatok érdekeit védjék illetve tartsák szem előtt.

13:18: Lendvai szerint szorosabb együttműködés kell az SZDSZ-szel

A jelenleginél valamivel szorosabb együttműködésre van szükség az SZDSZ-szel - jelentette ki az MSZP frakcióvezetője a párt szombati rendkívüli kongresszusán. Lendvai Ildikó leszögezte: a jelenlegi pénzügyi válságban az ország sorsa fontosabb az egyéni pártérdekeknél.

A frakcióvezető úgy fogalmazott: "van, ami fontosabb az önálló arculatnál, vagy annál, hogy mi történt az egészségügyi miniszternél, vagy hogy a reformok bársonyosak, vagy smirgliszerűek." Lendvai Ildikó leszögezte: bízik benne, hogy az SZDSZ is képes változtatni hozzáállásán - az országot fenyegető válság hatására.

A frakcióvezető szerint ugyanez vonatkozik a többi parlamenti pártra is, mert szerinte is nemzeti összefogásra van szükség a jelenlegi helyzet kezelésére.

12:25: Nemzeti csúcsot kezdeményez Gyurcsány

A kormányfő elmondta: a nemzetközi pénzügyi válság elérte Magyarországot, ezért a kialakult helyzetben nemzeti összefogásra van szükség. Gyurcsány szerint a társadalmi-gazdasági nemzeti csúcsértekezleten a kormány mellett a köztársasági elnöknek, a házelnöknek, a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, a parlamenti bizottságok elnökeinek, a közjogi méltóságoknak, az önkormányzati szövetségeknek, a munkáltatók és a munkavállalók képviselőinek is jelen kell lenniük.

A miniszterelnök szerint 1-2 héten belül meg kell tartani ezt a csúcstalálkozót, mert sürget az idő. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a nemzeti csúcson nem az a hazafi, aki az eddig hangoztatott érveit hangsúlyozza, hanem az, aki képes az ország érdekében átlépni saját árnyékán, és nyitni az együttműködés irányába.

A miniszterelnök szerint a mostani pénzügyi válság az elmúlt 20 évben elterjedt globalizáció első nagy megroggyanása. Gyurcsány Ferenc szerint ez annak a piacgazdasági modellnek köszönhető, amelyben felbomlott a piaci nyereségszerzés, az állami felelősség és a társadalmi szempontok egyensúlya.

A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: Magyarország bírja a terhelést, ami szerinte egyrészt annak köszönhető, hogy az ország bejárta azt az utat, amit a kormány az elmúlt két évben kiszabott. Az MSZP elnöke szerint pártja és az általa vezetett kormány erősítette meg a gazdaságot. Gyurcsány leszögezte, hogy tovább kell emelni a magyar gazdaság védekezési képességét. Ehhez pedig mindenképpen összefogásra van szükség.

Az MSZP rendkvüli kongresszusán a küldöttcsoportok vezetőinek javaslatára a kongresszus elfogadta azt a menetrendet, amely szerint Gyurcsány Ferenc után sorrendben Veres János, Szekeres Imre, Vitányi Iván, Lendvai Ildikó, Hiller István és Tabajdi Csaba szólal fel, majd Gyurcsány Ferenc értékeli a vitában elhangzottakat. Ezt követően szavaz a kongresszus a még készülő állásfoglalásról.

Ennek értelmében tehát az előzetes tervekkel ellentétben küldöttek nem szólalnak fel a kongresszuson, amely így a belpolitikai kérdések helyett elsősorban a pénzügyi válság problémájával foglalkozik.

10:57: Nyakó István elmondta: az új állásfoglalás-tervezethez délig jelezhetik észrevételeiket a kongresszusi küldöttek, ezután végleges állapotba szerkeszti a kongresszusi dokumentumszerkesztő bizottság. Délután erről szavaz a kongresszus.

A tanácskozás elején és végén is Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszél, aki értékeli a pénzügyi válság miatt kialakult helyzetet, majd a vitában elhangzottakat.

Kapcsolódó cikkek:
· Rekordingadozás az amerikai tőzsdén
· Az adatgyűjtés ellen tiltakoznak 
· Ma végleg kizárhatják Almássyt
· Olvassa országos híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!