Magyarország

2008.11.02. 12:21

Dunaszerdahelyi meccs: a polgármester szerint hibáztak a rendőrök

<p>Hibáztak a szlovák rendőrök Pázmány Péter, Dunaszerdahely polgármestere szerint, mikor szombaton, látszólag ok nélkül rátámadtak a magyar szurkolókra. A polgármester maga is kint volt a mérkőzésen. A Független Hírügynökségnek azt mondta: semmi látható indoka nem volt a rendőri beavatkozásnak. Hétfőn egyébként tárgyalnak a szerdahelyi klub elnökével, és állásfoglalást adnak ki az ügyről.</p>

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, szombaton, Dunaszerdahelyen a DAC-Slovan labdarúgó mérkőzésen a szlovák rendőrök a Magyarországról érkezett szurkolókra támadtak. A szlovák hatóság szerint a beavatkozásra azért volt szükség, mert szerintük a magyarok köveket dobáltak rájuk. A helyszínen tartózkodó újságírók szerint nem történt a magyarok részéről agresszió, ellenben a pozsonyi drukkerek petárdákkal dobálták saját rendőreiket, ám azok inkább a magyar szurkolótábor ellen léptek fel. A meccset félbeszakították. Összesen 31 embert állítottak elő, köztük 16 magyar állampolgárt. Ötven ember megsérült.

Pázmány Péter, Dunaszerdahely polgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy ő maga is kint volt a mérkőzésen, és a megtámadott szektorral szemközti tribünön foglalt helyet. Arról a helyről be lehetett látni a másik szektort, ahol az események történtek. Semmi olyat nem észlelt, ami okot adott volna a rendőri beavatkozásra. A rendőrök néhány hete, Nagyszombaton egy hasonló mérkőzésen kiválóan megoldották a biztosítást, most azonban nagyot hibáztak - tette hozzá. A polgármester vendége volt a mérkőzésen egy vezető szlovák politikus is, aki egyébként teljesen másképp látta a helyzetet, szerinte jogos volt a rendőri fellépés.

Pázmány Péter szerint abban a szektorban, ahol a rendőri akció történt, néhány száz magyarországi szurkoló foglalt helyet. Szerencse, hogy a többi magyar szektorban ülők - például a dunaszerdahelyi B-közép - nem hagyta el a lelátóját, és nem avatkozott be az eseményekbe, mert az beláthatatlan következményekkel járt volna.

Szombaton este egyébként a diktatúrák áldozatainak emléket állító szobornál és az ott lévő 56-os emlékműnél ezer szurkoló demonstrált. Az emlékműnél gyertyákat helyeztek el.

Pázmány Péter elmondta, hogy hétfőn tárgyalnak a szerdahelyi labdarúgó klub elnökével, megpróbálják elemezni a történteket. Az eredményről állásfoglalást adnak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!