Magyarország

2010.07.22. 18:27

A Főtáv szerint nem követett el bűncselekményt a vezérigazgató

<p>A Főtáv tagadja, hogy Kovács Lajos vezérigazgató a cég számára hátrányos szerződést kötött volna a csepeli Rákóczi Liget lakópark hűtési és fűtési rendszerének szerződésével. A FŐTÁV nyugodtan áll a vizsgálatok elé, és mindenben segíti a BRFK által indított nyomozást a Csepeli Hőszolgáltató ügyében.</p>

A FŐTÁV csütörtöki közleménye szerint a cég Kovács Lajos vezetésével már 2010. május 20-án bejelentést tett a Fővárosi Főügyészségen, kérve az ügy kivizsgálását, és rendelkezésre bocsátotta az ezzel kapcsolatos összes dokumentumot. A FŐTÁV szerint a cég Kovács Lajos vezérigazgató vezetése alatt az üzleti döntéseknél, beszerzéseknél és számlák kifizetésénél minden esetben szakmai alapon, a hatályos jogszabályok szerint járt el, ezért nyugodtan áll a vizsgálatok elé, és segíti azokat a szerveket, amelyek az üggyel kapcsolatos információk részleteit meg akarják ismerni.

Szakértők készítették elő a terveket

A FŐTÁV közleményében az áll, hogy jelenlegi leányvállalata, a Csepeli Hőszolgáltató 100 százalékos üzletrészének megvásárlásával piacot vett és egy új üzletág alapjait teremtette meg. Az akvizícióval Magyarországon elsőként ez a hőszolgáltató tud egyszerre távfűtési és távhűtési szolgáltatást nyújtani a csepeli, közel 500 lakásos Rákóczi Liget lakópark lakói számára. A 2007-es igazgatósági előterjesztéseket komoly számítások előzték meg: igazságügyi könyvvizsgálói, valamint jogi szakértők készítették elő és elemezték a terveket.

A cég szerint a projekt kiemelkedően fontos a távfűtő vállalat életében, hiszen nemcsak új fogyasztót szerzett a piacon, hanem kiterjesztette szolgáltatási tevékenységét is, a lakópark hűtési rendszere ugyanis referenciaként szolgálhat a Magyarországon még újdonságnak számító technológia számára. Amikor a hűtlen kezelés gyanúja először felmerült, a FŐTÁV Kovács Lajos vezérigazgató kezdeményezésére ismét független igazságügyi szakértőt kért fel, hogy értékelje az üzleti konstrukciót. Az újabb szakértői vélemény megerősítette a korábbi eredményeket, melyek szerint a projekt vételára reális, a piaci viszonyoknak megfelelő - áll a közleményben.

Hátrányos szerződést kötött

A Fővárosi Főügyészség csütörtökön indítványozta, hogy a bíróság helyezze előzetes letartóztatásba Kovács Lajost, a Főtáv vezérigazgatóját, akit szerdán vett őrizetbe a rendőrség. A kényszerintézkedés elrendeléséről három napon belül dönt a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája. Kovács Lajos vezérigazgatót különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt vették őrizetbe. A gyanú szerint a cég számára hátrányos szerződést kötött a csepeli lakópark fűtési-hűtési rendszerének kiépítésekor. A feljelentés szerint a Főtáv több mint 180 millió forintos hátrányt szenvedett a szerződésnek köszönhetően.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság korábbi tájékoztatása szerint a rendőrség még május 26-án rendelt el nyomozást az ügyben, egy magánszemély feljelentése után. E szerint a vezérigazgató megszegte vagyonkezelési kötelességét, amikor a Főtáv számára előnytelen szerződést kötött. A Főtáv vezérigazgatóját szerdán délután hallgatták ki, a fűtési rendszer kivitelezésért felelős férfit pedig egy nappal korábban.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!