Magyarország

2010.07.23. 17:32

Újabb büntetés-végrehajtási intézetek nyílhatnak

<p>A kormány jelenleg 10-12 büntetés-végrehajtási intézet megnyitásának lehetőségét vizsgálja annak érdekében, hogy csökkentse a börtönök túlzsúfoltságát - mondta a belügyminiszter egy újságírói kérdés kapcsán a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.</p>

A közbiztonság megerősítése érdekében a kormány újra bevezette az elzárást a kis összegű, tulajdon elleni szabálysértések kapcsán. A lopásnak nincs és nem is lehet alsó értékhatára, így minden egyes eset eljárást von maga után - hangsúlyozta a belügyminiszter. Az elzárás fiatalkorúak esetében maximum 45, felnőtteknél legfeljebb 90 nap lehet.

A kormány ezzel együtt a tulajdon elleni szabálysértések elbírálását visszahelyezte a bíróságok területére. A bírósági titkárok is elbírálhatják ezeket az eseteket, ami jelentős többletmunkát okoz az amúgy is túlterhelt bíróságoknak. Ennek ellentételezésére a kormány évi 1,4 milliárd forintos plusz támogatást ítélt oda a bíróságoknak. Arról, hogy ezt miként használják fel, az intézmények maguk döntenek.

Magánterületre is bemehetnek a hatóságok

Pintér Sándor emlékeztett arra is, hogy indokolt esetben ezentúl magánterületre is bemehetnek a hatóságok, amennyiben egy szabálysértés kapcsán bizonyítékot akarnak lefoglalni. Feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel kapcsán pedig szigorították a rendelkezést - eszerint az, aki jogellenesnek nyilvánított tevékenységet végez, elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A közbiztonsági csomagban súlyosbították a magánlaksértés megítélését, és rögzítették a tettenérés fogalmát is, ez ugyanis korábban nem volt tisztázott. Pintér Sándor végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a terrorelhárításra önálló szervezetet hoztak létre Terrorelhárítási Központ néven, emellett pedig a rendőrségen belül - a korrupció elleni küzdelem keretében - a belső elhárítást is megerősítik.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!