Magyarország

2010.07.19. 21:00

Lázár János - a forint romlása a bankszektor nyomásgyakorlásának része

<p>A forint romlása a bankszektor nyomásgyakorlása a pénzügyi szektoron keresztül a kormányra - fejtette ki véleményét Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az ATV hétfő esti műsorában.</p>

Lázár János szerint meg kell várni a csütörtököt, amikor reményei szerint az országgyűlés megszavazza a kormány gazdasági csomagját. A frakcióvezető az IMF-EU tárgyalások megszakadása kapcsán azt mondta: a kormány az emberek érdekeit védi, az emberek tovább nem terhelhetőek, most azoknak kell a kasszához járulni, akik az elmúlt 8-10 évben extraprofitra tettek szert. "Nem eretnek gondolat", az energia- és a távközlési szektor különadója sem, ezt majd a költségvetési vitában kell végiggondolni - mondta a frakcióvezető.

Lázár János szerint meg kell várni, mit hoz a jövő

A bankadóval kapcsolatban felmerültek kritikák. A kormánynak abban volt mérlegelési lehetősége, hogy folytatja-e a kisembereket terhelő megszorító politikát, vagy vált, és a közteherviselésbe olyan szektorokat von be, amelyek extraprofitot zsebeltek be az elmúlt években. Az embereknél nincs pénz, a nincsből nem lehet elvenni - fogalmazott Lázár János. A hazai pénzügyi szektorban évi 700 milliárd forint profit képződik, ebből ki lehet fizetni 200 milliárdot - mondta a frakcióvezető.

Lázár János szerint attól nem kell tartani, hogy a bankok majd visszafogják a hitelezést a különadó miatt, mert akkor nem lesz bevételük sem. Mint fogalmazott: nehéz olyan koncepciót találni, ami tetszene a nemzetközi szervezeteknek és a bankszövetségnek.

Lázár János szerint meg kell várni, mit hoz a jövő. Szerinte a forint romlása a bankszektor nyomásgyakorlása a pénzügyi szektoron keresztül a kormányra. A kormánynak viszont számos eszköze van a piacok befolyásolására. Reményei szerint csütörtökön az országgyűlés megszavazza a kormány gazdasági csomagját, benne a bankadóval, ami bevétel növekedést jelentene.

Az állam a takarékoskodást magán kezdte

Az állam azonban a takarékoskodást magán kezdte: 120 milliárdot zároltak, felügyelőket neveztek ki a költségvetési intézményeknél a pazarlás megszüntetésére, igazgatóságokat, felügyelőbizottságokat csökkentenek, illetve vonnak össze. Céljuk az ország, az emberek érdekeinek védelme, az ország növekedési pályára állítása - például a kis- és középvállalkozások uniós pénzekből történő segítésével, a minimálbér emelésével. A kormánynak nem célja, hogy összevesszenek az Unióval vagy az IMF-el. A bankokat azonban igenis meg fogják adóztatni - fogalmazott Lázár János.

Róna Péter közgazdász szerint azonban a Fidesz és Lázár János szavai félrevezetőek, bár a bankok adóztatásának átgondolása indokolt. Ezzel az IMF-nek sincs baja, az ő problémájuk, hogy a tervezett egyedi sarc bizonytalan, ideiglenes, torzító hatású elgondolás, ami nem része egy kidolgozott, harmonizált adórendszernek. Szerinte a kormánynak arra kell a különadóból beérkező pénz, hogy bevezethessék a jól keresőknek kedvező egykulcsos adórendszert.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!