Magyarország

2010.07.03. 08:59

Ma ünneplik a magyarországi szlovákok napját

<p>A Nógrád megyei Lucfalván tartják idén a magyarországi szlovákok napját.</p>

Az ünnepnappal a szláv írásbeliség megteremtőire, Szent Cirillre és Metódra emlékeznek. A hazai szlovákság a július 5-i, szlovákiai állami ünnepéhez kötődően minden évben július első szombatján tartja a megemlékezést.

Egyedné Baránek Ruzsenka, a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: Ez az esemény lehetőséget nyújt a kulturális értékeik bemutatására, kitüntetések átadására, és az ország 11 megyéjében élő szlovákok találkozására. Az idei helyszínen, Lucfalva községben a 700 lakos többsége szlovák nemzetiségű, ők a mai napig őrzik a XVIII. században odatelepült elődeik nyelvét és hagyományait.

Számos program várja az érdeklődőket

A magyarországi szlovákok napján ökumenikus istentiszteletet tartanak az evangélikus templomban, majd ünnepi menet indul a templomtól a szabadtéri színpadig, ahol "Elvégeztük, bevégeztük az aratást" címmel gálaprogram keretében mutatkoznak be a Szlovák Művelődési Központ regionális intézményei. A régiók népművészeti és gasztronómiai bemutatót is tartanak, a gyerekek számára pedig kézműves foglalkozásokat szerveznek.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!