Magyarország

2010.07.20. 17:46

Munkaügyi ellenőrzés a budaörsi Tescoban

<p>Munkaügyi ellenőrzést tart az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, az ellenőrzés kedden délelőtt kezdődött.</p>

17:42: A rendőrség kérésére nem nyilatkozik a Tesco Global Áruházak Zrt. a kedden a budaörsi Tesco épületében - a cég magyarországi központjában - történt munkaügyi vizsgálat és rendőrségi házkutatás kapcsán. A Független Hírügynökséget a társaság szóvivője úgy tájékoztatta, hogy tartják magukat a munkaidő-beosztástól való eltérés miatt korábban kiadott közleményükhöz. Ebben akkor cáfolták azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint a munkaidő-beosztástól való eltérés miatt a dolgozóknak járó pótlékot nem fizették volna ki, 700 millió forinttól fosztva meg ezzel dolgozóikat.

A Tesco tartja magát a nyilatkozathoz

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, kedden előbb munkaügyi felügyelők, majd rendőrök szállták meg a Tesco budaörsi épületét. A Közép-Magyarországi Munkaügyi Felügyelőség egy bejelentés alapján kezdeményezett vizsgálatot. A bejelentésben a munkaidő, pihenőidő és szabadságkiadás szabályai kapcsán fogalmaztak meg kifogásokat. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság pedig a Pest Megyei Főügyészség utasítására indított nyomozást csalás miatt.

Korábban a Magyar Nemzet írt arról, hogy az új, elektronikus munkaidő-elszámolásban nem szerepeltetik a beosztás egy héten belüli változásait a dolgozóknál, így az emberek nem kapják meg az ezért járó pótlékot.

A Független Hírügynökség megkereste a Tesco Global Áruházak Zrt.-t is, ahol azt közölték, hogy a rendőrség kérésére nem nyilatkoznak a folyamatban lévő ügyről. A kérdésben a korábbi, a Magyar Nemzet cikkét követő nyilatkozatukhoz tartják magukat. Ebben egyébként cáfolták a lap állításait és azt közölték, hogy a Tesco soha nem tévesztette és téveszti meg munkavállalóit, a vállalat alkalmazottai, beleértve a vezetőséget is, nem jártak el törvénytelenül és nem folyamodtak etikátlan eszközökhöz.

16:25: A rendőrség is nyomoz - csalás miatt - a Tesco-nál. A Független Hírügynökség információi szerint a munkaügyi felügyelők több órás vizsgálata után, kedden délután fél négy körül a rendőrség is megérkezett a budaörsi áruházhoz. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy a Közép-Magyarországi Munkaügyi Felügyelőség egy bejelentés alapján kezdett vizsgálódni, a munkaidő, pihenőidő és szabadságkiadás szabályai kapcsán merültek fel kifogások.

700 millió forinttól estek el a dolgozók

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, munkaügyi ellenőrzés kezdődött kedden a budaörsi Tescoban. A Független Hírügynökség információi szerint az ellenőrzés kapcsolatban van azokkal a korábban megjelent sajtóinformációkkal, amelyek szerint a Tescónál a papír alapú munkaidő-elszámolásról elektronikus módszerre álltak át, de kikapcsolták a rendkívüli munkavégzés bérszámfejtését. A kieső pótlékok miatt állítólag 700 millió forinttól estek el a dolgozók.

Gedeon András, az OMMF szóvivője a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta: a Közép-Magyarországi Munkaügyi Felügyelőség egy bejelentés alapján kezdeményezett vizsgálatot a budaörsi Tesco-ban. A bejelentésben a munkaidő, pihenőidő és szabadságkiadás szabályai kapcsán fogalmaztak meg kifogásokat. A helyszínen délután még tartott a tanúk meghallgatása, a nyilvántartások átvizsgálása.

Az ellenőrzés a nyilvántartásokra is kiterjed

Arra a kérdésre, hogy az ügy kapcsolatban van-e a Magyar Nemzetben nemrég megjelent információkkal, miszerint az új, elektronikus alapon készített munkaidő-elszámolás hibái miatt több százmillió forinttól estek el az alkalmazottak, Gedeon András azt mondta: a keddi vizsgálat bejelentésre indult, ugyanakkor, mivel az ellenőrzés a nyilvántartásokra is kiterjed, így összekapcsolódhat a sajtóban megjelent üggyel.

Közben délután fél négy körül a rendőrség is megjelent a budaörsi Tesco épületében, a Független Hírügynökség úgy tudja, házkutatást tartanak. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság ezzel kapcsolatban úgy tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy a Pest Megyei Főügyészség rendelt el nyomozást csalás megalapozott gyanúja miatt. A nyomozással a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot bízták meg. Kedden a bizonyítékok beszerzése érdekében "nyomozati cselekményeket" hajtanak végre. Részletekről a nyomozás érdekében többet nem közöltek.

15:29: A Független Hírügynökség információi szerint az ellenőrzés kapcsolatban van azokkal a korábban megjelent sajtóinformációkkal, amelyek szerint a Tescónál a papír alapú munkaidő-elszámolásról elektronikus módszerre álltak át, de kikapcsolták a rendkívüli munkavégzés bérszámfejtését.

A kieső pótlékok miatt állítólag 700 millió forinttól estek el a dolgozók. A Tesco Global Áruházak Zrt. vezetősége ezt ugyan már cáfolta, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) szerint azonban az áruházakban visszamenőleg töltettek ki olyan nyilatkozatot, miszerint a dolgozók maguk kérték a munkaidő-beosztás módosítását, így nem járna nekik a pótlék. Az OMMF az ügyben későbbre ígért tájékoztatást.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!