Magyarország

2010.07.14. 17:45

Szijjártó: a jegybankelnök fizetésének csökkentése nem korlátozza az intézmény függetlenségét

<p>A költségvetési szféra intézményeit vezetők fizetésének 2 millió forintos maximalizálása megfelel az uniós gyakorlatnak és nem korlátozza például a jegybank függetlenségét sem - mondta szerdán a miniszterelnök szóvivője.</p>

A valós közteherviseléssel és a kölcsönös felelősségvállalással ellentétes, hogy a jegybank elnöke a magyar átlagkereset negyvenszeresét, sőt, az amerikai jegybank elnöki fizetésének kétszeresét kapja - mondta szerdán Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője szerint senki vonhatja ki magát az előző kormány okozta gazdasági válság következményei alól. A kormány lefolytatta a szükséges egyeztetéseket az ügyben a Magyar Nemzeti Bankkal és az Európai Központi Bankkal is. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét.

Az EKB kedden közzétett állásfoglalása szerint az MNB vezető tagjainak függetlensége érdekében nem változtatható meg a fizetésük a hivatalba lépésük idején érvényes feltételekhez képest egészen a mandátumok lejártáig. A központi bank szerint ebből következően a fizetésekről szóló törvényjavaslatnak kifejezett rendelkezést kell tartalmaznia arról, hogy a módosítás csak jövőbeni kinevezésekre vonatkozhat. Ráadásul az EKB leszögezi, hogy bármilyen módosítás csak az MNB részvételével, közreműködésével és a jegybank függetlenségének biztosításával történhet.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!