Magyarország

2010.08.05. 19:41

A tűzijátékot bonyolító cég szakértője a törökbálinti robbanás egyik vádlottja

<p>Az a cég bonyolítja az augusztus 20-ai tűzijátékot, amelynek külsős szakértője a 2004-es törökbálinti robbanás egyik vádlottja. A cég ügyvezetőjét szintén vádolta az ügyészség, őt robbanóanyaggal visszaélés miatt, ellene azonban két hónapja elejtették a vádat.</p>

A törökbálinti petárdaraktár felrobbanásakor három dolgozó halt meg, többen megsérültek. A cég vezetőit robbanóanyaggal visszaéléssel és több ember halálát okozó gondatlan veszélyeztetéssel vádolta az ügyészség, de két hónapja a robbanóanyaggal visszaélés vádját elejtették. Csecserics István, a Pest megyei Főügyészség főügyész-helyettese elmondta: összesen négy vádlott volt, a negyedrendű vádlottat csak a robbanóanyaggal való visszaéléssel vádolta az ügyészség, tehát az ő esetében nem folytatódik a büntetőeljárás.

Valóban megbízhatóak?

A negyedrendű vádlott, Lengyel Gábor 2004-ben a Pyro-Technic Kft. gazdasági vezetője volt. Ennek a cégnek a raktárában volt a robbanás. Az ügyészség azonban egy másik cég vezetőjeként vádolta júniusig, ez kapcsolatban állt a Pyro-Technic-kel. Lengyel Gábor most az Edex Hungary Kft-t vezeti. Ez a cég - két másikkal együtt - nyerte az idei tüzijáték lebonyolítását, 70 millió forintot kapnak az államtól. Lengyel Gábor az RTL Híradójának azt mondta, a legnagyobb költséget például az uszályok bérlése jelenti majd, ezekből háromra lesz szükség a tűzijátéknál.

Lengyel Gábor az RTL Híradó kérdésére elmondta: Tóth Ferenc, a Pyro-Technic ügyvezetője az Edex külsős szakértőjeként, szaktanácsadóként dolgozik nekik. Az Edex számít a segítségére az idei tüzijátéknál is. A cég egyik tulajdonosa egyébként Tóth Ferenc felesége, mint ahogy tulajdonos egy másik törökbálinti vádlott felesége is.

A Kormányzati Kommunikációs Államtitkárság közleményt adott ki az ügyben. Azt írják, azért választották azt a konzorciumot, amelynek az Edex is tagja, mert a cég tulajdonosai szakmailag a legmegbízhatóbbak az országban.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!