Magyarország

2010.08.25. 17:06

Ellopták a Föld allegóriáját

<p>Egy védett, XVIII. századi festményt loptak el a napokban Budapesten, egy magángyűjteményből. A rendőrség adatai szerint Jean Barbault francia festőművész alkotása, a "Föld allegóriája" augusztus 19-e és 23-a között tűnt el tulajdonosának lakásából. A tolvaj az ablakot befeszítve jutott be az épületbe, a képet pedig a keretéből kivágva vitte el.</p>

A festmény védett, olaj-vászon, amely 210 centiméter széles és 145 centiméter magas. A képen az előtérben balra ülő, állatbőrre könyöklő szatír, fején lombkoszorúval, jobbjában szőlőlevelek, baljában furulya látható. Mögötte gyümölcskosarat feltartó fiú és két fuvolázó fiatal lány van. A háttérben antik templom, előtte áldozati jelenet, jobb oldalon körtáncot lejtő fiatalok: egy ifjú három leánnyal kézen fogva látható. Lent az előtérben levelek között csörgődob van. A festményen a " J. Barbault fecit Romae 1753." jelzés szerepel - közölte szerdán a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség kéri, hogy akinek esetleg a festményt megvételre felajánlják, vagy tud valamit a festményről, a lopásról, hívja a 06-1-457-5711-es telefonszámot, vagy a telefontanú ingyenesen és névtelenül hívható 06-80-555-111-es számát, vagy a 107-es, 112-es központi segélyhívók valamelyikét.

A Magyarországról ellopott műtárgyakat egyébként a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tartja nyilván, az adatbázisban jelenleg 2685 darab műtárgy szerepel. A legutóbb július 26-án, egy dunaújvárosi templomból ellopott tárgyak kerültek fel a listára, legrégebben pedig Mátyás király két adományozó oklevele, amelyeket 1971. január 1-jén loptak el a Váci Püspöki és Káptalani Levéltárból. Az interneten is megtalálható listán egyébként a több ezer ellopott vagy eltűnt alkotásból valamivel több mint 200 került meg eddig.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!