Magyarország

2010.08.12. 18:41

Halálfejes whiskys készlet és sok más üvegtárgy Veszprémben

<p>Pezsgős poharak, parfümös üvegek, mécsestartók és még sok más, üvegből készült érdekesség várja a látogatókat a szeptember 23-án nyíló Üvegvilág című kiállításon a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban.</p>

Kevesen tudják, de számos világmárka termékei magyar üvegművészek kezei között készülnek. Az ajkai üveggyár munkáit elsősorban külföldön értékesítik, de most, egy kiállításon a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban is megtekinthetőek.

A szeptember 23-án nyíló kiállításhoz kedvcsinálóként minigaléria nyílt a múzeum előterében, ahol a 2. században, Pannóniában készült üvegkancsó másolat mellett az idehaza gyártott, de külföldön forgalmazott termékek tekinthetőek meg. A finoman megmunkált pezsgős poharak, parfümös üvegek, mécsestartók mellett kiállítási tárgyak között szerepel az egyedi Medúza fejes váza, amelyekből a világon mindössze négy készült, és azok is különböznek egymástól.

Üvegállatkert is lesz

További érdekesség még a kissé bizarr, de nagyon népszerű, fekete üvegből készült, halálfejet ábrázoló whiskys készlet is.

A két részből álló Üvegvilág időszaki kiállítás bemutatja a magyarországi üvegkészítés történetét a kezdetektől a kortárs Ferenczy- és Munkácsy-díjas üvegművészekig. A kortárs üvegszobrok mellett lesz üvegállatkert, üveggolyó készítés élőben, ékszerek és a szépségiparban használatos üvegtárgyak; a borkészítéshez, a bor- és a whisky élvezetéhez kapcsolódó üvegedényeket és felszereléseket is meg lehet majd nézni.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik