Magyarország

2010.08.05. 16:51

Sólyom László: "Ha szükséges, felébresztem a lelkiismeretét" - Lezajlott az átadás-átvétel

<p>Sólyom László "láthatatlan elnökként" kíván működni azután, hogy éjféltől Schmitt Pál veszi át tőle a köztársasági elnöki posztot. A távozó államfő kijelentette, ha szükséges, felébreszti Schmitt Pál lelkiismeretét, ha kell, megerősíti azt. Az új államfő pedig leszögezte, nem enged az alkotmányosság követelményeiből.</p>

Ma éjféltől Ön a köztársaság új elnöke, a Köztársasági Elnöki Hivatalt átadom és sok sikert kívánok - e szavakkal fordult Sólyom László utódjához, Schmitt Pálhoz, a jelenlegi és a következő államfő találkozóján a Sándor-palotában csütörtök délután. Ezt megelőzően Sólyom és Schmitt a Tükörterem két végén lévő egy-egy ajtón belépve a terem közepén találkozott és fogott kezet egymással.

Schmitt elődje nyomdokaiba lépne

Sólyom László arról beszélt, hogy hivatalának idején mindvégig magán érezte Schmitt Pál tekintetét, mostantól pedig ő fog "láthatatlan elnökként" működni. "Ha szükséges, felébresztem lelkiismeretét, ha kell, megerősítem azt" - fogalmazott Sólyom László.

Schmitt Pál arról beszélt, mindent el fog követni annak érdekében, hogy elődje nyomdokaiba léphessen. Sólyom László magasra helyezte a mércét, igyekszik majd ennek megfelelni - mondta a megválasztott köztársasági elnök.

Schmitt Pál leszögezte, hogy jottányit sem enged az alkotmányosság követelményeiből. Emellett készségét fejezte ki az iránt, hogy igényt tartson kettejük együttmőködésére a későbbiekben is.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!