Magyarország

2010.09.05. 19:45

Alkotmánybírósághoz fordult az LMP a fiatalkorúak elzárhatósága miatt - RTL Híradó

<p>Alkotmánybírósághoz fordult a Lehet Más a Politika a szabálysértési törvény módosítása miatt - hangzott el az RTL Híradóban vasárnap. A párt szerint nemzetközi egyezményekbe ütközik, hogy egy hónapja már fiatalkorúakat is elzárással lehet büntetni, ha például lopnak a boltban.</p>

Az RTL Híradóban bemutatták azokat a bilincsbe vert tizenéves lányokat, akik akár kétnapos elzárást is kaphatnak az állítólag gyerekcsínynek indult bolti lopásért. Egy hónapja lépett életbe a szabálysértési törvény módosítása, amely lehetővé teszi, hogy például a 20 ezer forintnál kisebb értékű lopások miatt is elzárják a tolvajt, akkor is, ha fiatalkorú.

Dorosz Dávid, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője szerint a törvény egyes rendelkezései egyértelműen az ENSZ gyermekjogi egyezményébe ütköznek. Ezért a párt a héten Alkotmánybírósághoz fordult.

Voltak, akik kihasználták a korukat

A kormány álláspontja szerint viszont a törvény kiállja az alkotmányosság próbáját. A kormányszóvivő azt mondta: szükség volt az új szabályozásra. Nagy Anna szerint voltak olyanok, akik tudatosan használták ki azt, hogy 20 ezer forint alatt nem lehetett semmit tenni, és voltak, akik éppen a korukat használták ki. Egyes településen már ellehetetlenült az élet az ilyen személyek miatt - tette hozzá.

Az LMP-től közölték: ha az Alkotmánybíróság nem semmisíti meg a rendelkezéseket, a párt nemzetközi fórumokon kér felülvizsgálatot.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!