Magyarország

2010.09.17. 14:09

Újabb vietnami drogültetvényeket számoltak fel Budapesten

<p>Újabb, vietnamiak által működtetett marihuána ültetvényt számoltak fel a rendőrök Budapesten, a héten. A 2008-ban kezdődött nyomozások következményeképpen eddig már 41 ilyen ültetvényre csaptak le a rendőrök, az ügyekben 62 gyanúsított van.</p>

A korábban heroinra specializálódott vietnamiakról 2008-ban kaptak olyan információkat a rendőrök Magyarországon, hogy áttértek a marihuána termesztésre. 2008-tól mostanáig több alkalommal csaptak le a rendőrök az általában bérelt házakban, nagyüzemi körülmények között működtetett ültetvényekre.

Kedden délelőtt egy VIII. kerületi, Bíró Lajos utcai családi házhoz mentek ki a rendőrök, mert olyan információt kaptak, hogy az udvaron lévő raktárban marihuána ültetvény üzemel. Az ablakon keresztül látták is a növényeket, de csengetésükre senki nem jött elő.

Behatoltak az épületbe, ahol 362 tő marihuánát találtak, illetve az ültetvény üzemeltetéséhez szükséges felszereléseket. Miközben a nyomozók az ültetvényt mérték fel, a ház utcafronti ablakán két ember ugrott ki, egyiküket elfogták az Orczy úton, a másik beszaladt az ott lévő piacra, ahol eltűnt. Az elfogott férfi vietnami férfit őrizetbe vették.

539 tő egy lakásban

Ugyanaznap délután a kábítószer elleni szolgálat nyomozói egy kispesti, Hunyadi utcai családi háznál is megjelentek. A házból már kintről hallották a levegőztetők zúgását és érezhető volt az indiai kender jellegzetes szaga is. Az épületből ekkor egy vietnami férfi lépett ki, őt elfogták. Az épületben és 539 tő - az előzetes szakvélemény szerint - cannabis indica növényt, valamint ezek termesztéséhez használatos eszközöket találtak.

Azt még vizsgálják, hogy a most elfogott emberek, illetve felszámolt ültetvények ügye összekapcsolható-e a korábbi, hasonló esetekkel. Az utóbbi két elfogással egyébként 2008-óta 41-re nőtt a felszámolt vietnámi ültetvények száma. A velük összefüggésbe hozható 62 gyanúsított kivétel nélkül előzetes letartóztatásba került.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy további, ehhez hasonló kábítószer-termesztő csoportok is létezhetnek, akik marihuána termesztéshez kereshetnek kiadó házakat, lakásokat. A bűnözők által alkalmazott csúcstechnikával társasházakban is eredményesen és a szomszédok által nem észlelhető módon, leplezetten képesek ilyen ültetvényeket üzemeltetni.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!