Magyarország

2010.10.26. 13:10

Csődbe jutott falu polgármesteri vitákkal

<p>Másodszori próbálkozásra esküt tehetett Somoskőújfalu polgármestere. Egy hete ezt még megakadályozta a nógrádi település képviselő-testülete azzal, hogy a megbízóleveleik átvételét követően kivonultak, ám mára kiderült, 2008-tól nincs jogkövetkezménye annak, ha nem előttük hangzik el a polgármesteri eskü.</p>

A Salgótarjánról hat éve levált Somoskőújfalu hat képviselője közül négyen kivonultak, hogy megakadályozzák az újraválasztott polgármester, Lichner András eskütételét. A képviselő-testület bizalmatlanságának oka, hogy a falu vezetője ellen jelenleg hivatali visszaélés gyanúja miatt folyik nyomozás, mert félmillió forintot utaltatott át egy ismerősének, aki ezt az összeget később visszautalta.

Molnár Zoltán képviselő a Független Hírügynökségnek elmondta: azért veszítette el bizalmukat a falu első embere, mert közpénzekhez nyúlt. Vizsgálatot is folytattak ellene, saját célú vásárlások és tankolások miatt. Ennek végén megrovásban részesítették és 367 ezer forint visszafizetésére kötelezték a faluvezetőt, aki elismerte, hogy hibázott, alá is írta a jegyzőkönyvet és fizetett.

Letiltották a számlákat

A jegyző azonban hivatalból rendőrségre adta az ügyet. Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette: hivatali visszaélés gyanújával nyomoznak az ügyben.

A somosi képviselők többsége továbbra sem fogadja el legitim vezetőként az újraválasztott polgármestert, s abban bíznak, hogy mielőbb bírósági ítélet születik ellene - közölte a testület tagja, Murányi Sándor.

Lichner András a Független Hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy tisztában van a helyi erőviszonyokkal és támogatóként civileket, pártokat keres maga mögé a települési döntésekhez. A dolognak egyetlen szépséghibája, hogy október elején a falu csődbe jutott, a számláikat letiltották, gazdálkodásukat pedig most a Mátra Holding csődgondnokként felügyeli. Lichner András szerint legfontosabb teendőjük, hogy az elindított beruházásaiknál, a művelődési házuk, erdei iskolai épületük, illetve egy utcájuk felújításánál az állami támogatást megtarthassák.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!