Magyarország

2010.10.28. 18:45

Gyurcsány: A Fideszen belül is nagy a felháborodás

<p>A Fideszen belül is nagy a felháborodás az alkotmány tervezett módosítása miatt - állította Gyurcsány Ferenc az RTL Híradójának adott interjúban.</p>

A volt kormányfő szerint a Fidesz vezetőit is meglepte,  felrázta az az "iszonyatos eleven felháborodás, ami a saját oldaláról is jön" a tervezet kapcsán. Az  egykori szocialista miniszterelnök szerint  a hatalmonlévők hihetik azt, hogy kétharmados többséggel mindezt nem kell figyelembe venniük. Ugyankkor megjegyezte azt is: ne legyenek annyira magabiztosak, "minden többségből egyszer kisebbség lesz".

Népszavazással kell megerősíteni az alkotmányt

Gyurcsány Ferenc az RTL-nek adott interjúban emlékeztetett arra, hogy hónapok óta azt mondja, hogy ebben az "alkotmánymódosítási cirkuszban", nem kell részt venni, bojkottálni kell. Szerinte népszavazáson, a választóknak kell a az új alkotmányról dönteniük. Úgy véli ez azért sem abszurd gondolat, mert 1997-ben, amikor az akkori pártok az alkotmány megújításáról beszéltek, a Fideszt is beleértve meg tudtak állapdni abban, hogy népszavazással kell megerősíteni az alkotmányt.

A magánnyugdíj pénztárakra vontakozó megszorításokról a kormányfő azt mondta az RTL-nek "ha úgy vesznek el 14 havi járulékot, hogy nem mondják meg, mikor adják visza, akkor a kormány lop. Ha megmondják, akkor kölcsön, de egyoldalú kölcsön."

Az MSZP-n belüli és az MSZP-LMP közötti ellentétekről a volt miniszterelnök azt mondta: akkor, amikor a "kormány megpróbálja szétszedni a jogállamot", szerinte nem fontosak ezek a különbségek. Úgy véli, sok jó kezdeményezésre van szükség ahhoz, hogy erős ellenzék legyen. "Ne abban versenyezzünk, ki tud tovább szürke maradni, ki az, aki tovább tud csendben maradni. Abban versenyezzünk, ki az, aki dinamizálni tudja ezt a Fideszen túli világot. Szerinte mindenki támogatásra szükség van, akik akár benne, akár akár Botka Lászlóban, akár Mesterházy Attilában akár Schiffer Andrásban látja a jövőt.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!